Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Teleki Napok 2023

Teleki Napok 2023

„. . . engedjék meg, hogy jöhessek önök szeretett körébe, mint igénytelen magánpolgár, mivelni azon földet, melyen éltem legboldogabb napjaimat töltém. Önök szeretetétől átmelegülve, közösen és együtt munkálkodunk, kivenni a földből a termést, a főkből a világosságot, a szivekből a közös szeretetet.” (Teleki Sándor)

Május 17-21. között 15. alkalommal szervezzük meg a már hagyománnyá vált Teleki Napokat. Az öt napos esemény változatos programokkal kedveskedik az érdeklődőknek.

Május 17., szerda 18.00 óra:
MEGŐRZÖTT MÚLT. Kiállítás gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményéből.

Bethlen Anikó Erdély egyik meghatározó főnemesi családja, a gróf Bethlen család tagja volt. A régi tárgyak gyűjtése felnőtt életének volt meghatározó szenvedélye. Gyűjteménye nagyobb részét az erdélyi magyar, román és szász paraszti közösségekből származó darabok képezik: különféle háztartási eszközök, fazekas termékek, gyári kerámiák, háztartási és lakástextíliák, viseletdarabok.

2020 és 2021 folyamán az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében mérték fel a hagyatékot, ekkor Tötszegi Tekla néprajzkutató bevonásával azonosították is a tárgyakat. A háztartási és lakástextilek között jelentős számú a Beszterce, Szeben, illetve Segesvár környéki szász közösségekből származó darab. A magyar közösségekből származó textíliák többsége a Felső-Maros mentéről, a Kis-Küküllő mentéről és Kalotaszegről származik. A viseletdarabok többsége Erdély olyan emblematikus tájegységeit idézi, ahol a viseletes öltözködés még a XX. század közepén is jellemző volt és ahol tekintélyes méretű ruhatárak maradtak fenn. A mezőségi, kalotaszegi, székelyföldi, torockói magyar, moldvai csángó, Beszterce, Szeben, Segesvár környéki szász, Naszód vidéki, avasi, máramarosi, meregyói, Felső-Maros menti, munténiai és bánsági román viseletdarabok nagy része vászon holmi, közel egyharmada férfi és női ing.

A Teleki Magyar Házban nyíló kiállításon ezekből a textíliákból és viseletdarabokból tekinthető meg válogatás. A tárlat anyaga korábban a szatmári múzeumban került legutóbb bemutatásra, Nagybányán június elejéig lesz látogatható.

Május 18., csütörtök 18.00 óra:
EZERJÓ BOROK. Borkóstoló élő zenei aláfestéssel.

A Móri borvidék Magyarország 22 borvidéke közül a legkisebbek és a leghíresebbek közé tartozik. Ismerd meg a „Mór me baby” Kékfrankos rozé, a „Roger Mór” Ezerjó, a „Demi Mór” Királyleányka, a „Csóka családnak” Rajnai rizling, vagy az „Ezredes Ezerjó” remek ízvilágát. Itt és Mór – legyen ezerjó közös élményünk – ezúttal is!

Vendégünk Miklós Csabi Pincészete a Móri borvidékről. Közreműködik Major Arnold (hegedű) és Báró Ádám (tangóharmonika), Zilahról. Kérjük az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat mielőbb jelezzék felénk, regisztráció szükséges!

Május 19., péntek 18.00 óra:
NÉPDALLÁ VÁLT PETŐFI VERSEK. Tímár Sára és zenekara.

A költőóriás munkája több mint száz éven keresztül nem csak az irodalomban, de a néphagyományban is fennmaradt. Egy-egy verssor vagy versszak több népdalban is visszaköszön, de teljes költemények is szinte szó szerint éltek a nép ajkán. Nem csak a szöveghűségre törekvő balladákban, hanem a népdalokban, keservesekben, sőt a táncdallamokban is úgy énekelték verseit, mintha a szerző maguk közül került volna ki.

Tímár Sára és zenekara Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített műsort, a költő népdallá vált verseiből. Fellépnek: Tímár Sára – ének, Szabó Dániel – cimbalom, ének, Nyitrai Tamás – hegedű, Fekete Márton – brácsa, Lelkes András – bőgő, Hargitai-Halászi Lehel – furulya, ütőgardon. A belépés ingyenes, adományokat a kihelyezett perselybe köszönettel elfogadunk!

Május 20., szombat 10.00 óra:
KASTÉLYMESÉK. Előadások és emlékhely-látogatás Koltón.

Előadást tartanak: GULYÁS ADRIENN történész, Károli Gáspár Református Egyetem (Katonás nők és katonanők az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hadviselésében), KATONA CSABA történész, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (Szerelmek, színészek, szerkesztők – Petőfi kapcsolatai), GALÁNTHAY ZSOMBOR (Kastély-múlt, kastély-jövő – egy múzeumfejlesztés lehetőségei és állomásai).

Az előadásokat követően felkeressük a település fontosabb emlékhelyeit.

Az esemény helyszínére, Koltóra, kisbuszok indítását tervezzük, aki velünk szeretne tartani, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot! Indulás a Ház parkolójából!

Május 20., szombat 18.00 óra:
CAROLA. Filmbemutató és közönségtalálkozó.

Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola (1876–1948) Erdély egyik legrégebbi arisztokrata családja, a Wass család leszármazottja. Különc, különleges egyéniség, aki nemcsak szépségével, eszével, drámai tehetségével, hanem lelki erejével, áldozatkészségével és művészetpártoló hajlamával is kitűnt kortársai közül. Megosztó személyiség volt, ugyanakkor számos területen megelőzte korát. Támogatásával jött létre a kolozsvári gyermekotthon, némafilmet rendezett, és ő volt az első magyar nő, aki repülőgépre ült. A román betörés idején a lángoló Nagyszebenből legjobb barátnőjével, a miniszterelnök feleségével, Bethlen Margittal és Bánffy Miklóssal karöltve 130 árva gyereket mentettek ki a városból. Elvégezte a Ferencz József Tudományegyetem bábaképzőjét, és az első világháború kezdetén az elsők között vonult be képzett ápolónőként a galíciai frontra.

„A maga természete szerint és szabadon” című dokumentumfilm Szilvássy Carola életébe, ezáltal pedig a 19. század végi és 20. század eleji Erdély történelmébe, kulturális és társadalmi életébe nyújt betekintést.

A film erdélyi magyar színművészek közreműködésével, Erdélyben készült. Vendégünk lesz Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a Carola Egyesület elnöke, a film egyik alkotója és Bertha Lívia, a film társrendezője.

Május 21., vasárnap 10.00 óra:
ZÁRÓÜNNEPSÉG

A Teleki-ösztöndíjak és Teleki-emlékplakettek átadása. Az idei Teleki Napok ünnepélyes záróeseményére a nagybányai magyar baptista gyülekezet imaházában kerül sor, de. 10.00 órai kezdettel. Az istentisztelet rendjére való tekintettel kérünk mindenkit a PONTOS megjelenésre!

Szeretettel várunk Benneteket!

Hozzászólás