Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

A Teleki Magyar Ház jelenleg

Programok, szolgáltatások, a Ház élete

Mint civil intézmény székházat és otthont biztosít a nagybányai magyar szervezeteknek, egyesületeknek, mentesítve őket a fenntartás költségeitől.

Magyar kulturális központként igyekszik színvonalas programok szervezője és házigazdája lenni: táncház, kézműves programok, hangversenyek, könyvbemutatók, népfőiskolai előadások, honismereti túrák.

Népszerűek nyári kézműves gyermektáborai és játszóháza. A felnőttképzést szolgálják az őszi-tavaszi idegennyelvi és számítógépes kurzusok, valamint a 2006-ban, 2008-ban és 2018-ban megrendezett honismereti-helytörténeti tanfolyamok.

Részben a Nagybányai Magyar Képzőművészek Társaságával együttműködve 2002 és 2019 között több mint 150 kiállítást, képzőművészeti és helytörténeti tárlatot szerveztünk, erdélyi és határon túli alkotók közreműködésével.

Képzőművészeti kiállító- és előadótermeink mellett egy bővülő helytörténeti gyűjtemény és régiségtár várja a látogatókat, és 2017 óta betérhetnek a főépület pincéjében és kertjében kialakított Colonello kultúrkocsmába, mely koncerteknek, könyvbemutatóknak és borkóstolóknak is helyszínéül szolgál. 

Könyveket, falinaptárakat jelentetünk meg, könyvtárunk Tersánszky J. Jenő nevét viseli.

Főszervezői vagyunk a májusi Teleki Napoknak, társzervezői az őszi Főtér Fesztiválnak. Társszervezői voltunk az augusztusi Szent István Napoknak, „Ház-sarok” című programunkkal több alkalommal is részt vettünk a Gesztenye-ünnep megszervezésében. A magyarországi intézmények közül kiemelt partnerünk a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára, valamint a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeummal, a tápiószelei Blaskovich Múzeummal, és az Országos Örmény Önkormányzattal is szoros kapcsolatot ápolunk.

Ösztöndíjprogramot indítottunk: 2002-2004 között Szász György nagybányai vállalkozó segítségével  sok száz diákot részesítettünk szociális támogatásban. Tanév végén könyv-ajándékkal búcsúztunk kitűnően tanuló diákjainktól, s így köszöntjük iskolakezdő elsőseinket is. Immár 15 éve minden tavasszal kiemelt összegű tanulmányi-közéleti ösztöndíjat nyújtunk át kilenc olyan Nagybányán tanuló középiskolás diáknak, akik tanulmányi eredményeik és közösségi szerepvállalásuk tekintetében példás magaviseletről tettek bizonyságot. Ösztöndíjprogramunkat az elmúlt években számos nagybányai magyar vállalkozó és magánszemély támogatta.