Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Talpalatnyi Hely – 2002-2022 – Veletek

Talpalatnyi Hely – 2002-2022 – Veletek

Az évfordulók, ahogyan a Teleki Magyar Ház közelgő 20. születésnapja is, a számvetés, a visszatekintés megszentelt alkalmai. A mérlegelésé: honnan jöttünk – és merre tartunk. Meddig jutottunk az épület falai között, és meddig a százesztendős falak óvásában, vigyázásában, megújításában, amelyek annyi mindenhez biztosítottak otthont és színteret az elmúlt évtizedekben. Teleki Sándor jó tíz esztendőt élt, dolgozott az öreg kúriában és sok száz esztendőre való értéket teremtett. Mi ehhez a tíz esztendőhöz eddig közel két évtizedet adtunk hozzá. Hogy mire lesz elegendő… nos, azt majd a jövendő fogja megítélni. A Ház épületének teljes körű helyreállítása – a benne végzett közösségi munka mellett – egyik legfontosabb célkitűzésünk volt már a 2002. évi alapításkor, igazán látványos lépéseket azonban ennek érdekében csak az elmúlt hét évben tehettünk. Hogy ma ott tartunk ahol tartunk, az a magyar állam segítsége mellett mindenekelőtt a nagybányai magyar közösség érdeme. Elkötelezett, szeretetteljes támogatásaitoknak is köszönhető, hogy ma már reménykedhetünk benne: nem csak a sok program és rendezvény emléke, tanulsága, öröksége nem múlik el nyomtalanul, de a „vad gróf” hajdani otthona is még sokáig lesz dísze városunknak, és Háza ennek a közösségnek.

A 2014 óta eltelt időszakban (csak a legfontosabb fejlesztéseket említve) a következő munkálatokra került sor a Teleki Magyar Házban:
– átfedtük a nagyház tetőszerkezetét
– felújítottuk a teljes utcai és udvari homlokzatot
– restauráltuk a faragott kaput és kapubejárót
– megújítottuk az udvari teraszt és a nagyobbik épület bejáratát
– részlegesen bevezettük a központi fűtést a nagyház termeibe
– korszerűsítettük nagytermünket
– felújítottuk, újraburkoltuk a kisház (a hajdani grófi lakosztály) tornácát, udvari homlokzatát.

A pincehelyiség felújítására és a (remélhetően mielőbb újrainduló) Colonello Kávézó megnyitására önálló fejlesztésként, Várvédő Kinga és Várvédő Levente álmaként, beruházásaként került sor. Az elvégzett kisebb belső-külső felújítási-karbantartási munkákkal (iroda, termek, vendégház, díszvilágítás, stb.), illetve külső kertészeti munkálatokkal együtt 2014-2020. között (a Colonello-t nem számítva) több mint 100 ezer eurót költöttünk az épületre. Ennek egyharmadát (több mint 35 ezer eurót) téglajegyekből és egyéb magánadományokból sikerült biztosítani. Hatalmas köszönet és hála mindazoknak, akik ebben szerepet vállaltak…

A folytatást illetően prioritásaink a következők:
– a kisház, valamint a vendégház újrafedése
– a felújított tornác kovácsolt korlátjának elkészítése
– a fűtési rendszer megkezdett korszerűsítési munkálataink folytatása
– az udvar (kocsibejáró) részleges burkolása
– a faragott kapu felfüggesztésének korszerűsítése
– a kisház tetőterének manzárdosítása, szálláshelyek kialakítása, stb.

A kisház részleges újrafedését, ezen belül a 2003-ban vásárolt és sajnos nagyon rossz minőségű Tondach tetőcserepek pótlását, talán már a közeljövőben megkezdhetjük. A többi munkálatot anyagi lehetőségeink függvényében tudjuk majd elvégezni, reményeink szerint részben még idén, részben a következő évben-években.

Ugyancsak az idei esztendő tervei közé soroljuk egy bronz emléktábla elhelyezését a nagyobbik épület homlokzatán, gróf Teleki Sándor születésének 200., halálának 130. és a Ház alapításának 20. évfordulója alkalmából. Az eseményre – Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa támogatásával – terveink szerint az ősz folyamán kerülhet sor.

Köszönjük a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapnak, hogy mindezekben eddig és ezután is mellettünk áll. Kérünk azonban benneteket, hogy Ti is, továbbra is segítsetek terveink megvalósításában. Egyéni vagy céges adományaitokat, felajánlásaitokat (egyszeri adományok, téglajegyek, Teleki-kártyás támogatások, stb. formájában) szeretettel várjuk a Teleki Magyar Ház irodájában.

Talpalatnyi Hely – ezt a címet adtuk az évforduló alkalmából készült kisfilmünknek. Nem sok; csak annyi, amennyi elfér a talpunk alatt. Kicsi, otthonos. A miénk.

Vigyázzunk reá.

Hozzászólás