Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Tehetséggondozás

Ifjúsági tehetségsegítő programjaink szervezése során arra törekszünk, hogy – elsősorban zenei és képzőművészeti téren – bemutatkozási, gyakorlási, képzési, valamint hazai és külföldi fellépési lehetőségeket biztosítsunk tehetséges fiataljainknak. A fiatal tehetségekre figyelő intézményként 2011-ben elnyertük a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpont minősítését, 2015-től Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működünk. 2021-ben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) ajánlásával a Tehetségek Szolgálatáért Közösségi Díjban részesültünk.

Képzőművészeti tehetségsegítő műhely

„Genius loci” Képzőművészeti Tehetségsegítő Műhelyünk 2015-ben indult. Nagybányán, a nagyhírű festőiskola városában ugyanis nincs magyar nyelvű művészeti oktatás, a tehetséges fiatalok a román tannyelvű művészeti középiskolát választják, esetleg a magánoktatás keretei között találnak módot a továbbképzésre. A program során – a különféle gyakorlati festészeti, grafikai technikák elsajátítása mellett – arra törekedtünk, hogy kézzelfogható közelségbe hozzuk a fiatalok számára a múltbeli és jelenkori nagybányai referenciákat, a helyi képzőművészet múltjával és jelenével, a hajdani festőiskola motívumvilágával is megismertetve őket. A program vezetői eddig Deák Orsolya, Győri Kinga, Vigh M. Ágota nagybányai és Kovács Emil Lajos szatmárnémeti képzőművészek voltak, akik rendszeres műhelyfoglalkozások formájában segítették tehetséges fiataljaink művészeti kibontakozását. A résztvevőknek lehetősége nyílt kortárs képzőművészekkel is megismerkedni, műtermeket látogattak és erdélyi múzeumok képzőművészeti gyűjteményeit is tanulmányozhatták. A program minden alkalommal zárókiállítással ért véget.

Diákszínjátszó csoport

A Diákszínjátszó Tehetséggondozó Műhely 2016 óta szervezett nyári színjátszó táboraink továbbgondolásaként jött létre, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata két színésze, Moldován Blanka és Frumen Gergő, valamint Balogh Csaba magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus szakmai irányításával. A résztvevőket táboraink legtehetségesebb résztvevőiből toborozzuk. A csapat előadásaival 2019-ben a Debreceni Művelődési Központban, 2018-ban a budapesti Magyarság Házában, s több alkalommal Nagybányán is fellépett, a Nagybányai Magyar Napok (Főtér Fesztivál) alkalmával. Fiatal színjátszóink kiváló helyezést értek el a Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon.

Muzsikáló Ház

Muzsikáló Ház programunkat 2019-ben indítottuk útjára, nyári „Tücsöktáboraink” folytatásaként, különböző korosztályok számára. Most már harmadik esztendeje szinte heti rendszerességgel tartunk foglalkozásokat, több sikeres nyári táboron is túl vagyunk. Jelenleg a következő hangszereket oktatjuk: hegedű, brácsa, nagybőgő, citera és furulya. Oktatóink a zilahi Gáspár Attila (citera és furulya), valamint Major Arnold (vonós hangszerek).