Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Ösztöndíjas-napló: Októberi kavalkád

Ösztöndíjas-napló: Októberi kavalkád

Az elmúlt hónap folyamán sem tétlenkedhettem, számos esemény zajlott fogadószervezeteim, a Teleki Magyar Ház és a Főtér Fesztivál Egyesület háza táján. Varga Orsolya beszámolója.

Harmadikán a magyarországi Agórák (nagy kulturális központok) tagintézményeinek vezetői, illetve vezető szakmai munkatársai – erdélyi tanulmányútjuk során – Nagybányát és a Teleki Magyar Házat is felkeresték. A csoportot Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője is elkísérte.

Negyedikén a Canarro Zenekar lépett fel a Teleki Magyar Házban. Nem először választották Nagybányát erdélyi turnéjük egyik állomásaként, újra megidézve a tőlük megszokott kávéházi jazz hangulatát, az ismert és kevésbé ismert dallamokat, saját szerzeményeiket. A szép számban összegyűlt közönség a Colonello jóvoltából kiváló borokat is fogyaszthatott a rendezvényen.

Az október 5-i cserkészfoglalkozásokon megemlékeztünk nemzeti gyásznapunkról. A gyerekekkel átbeszéltük, hogyan is alakult a magyarok sorsa 170 évvel ezelőtt, az 1848/49-es forradalom leverését követően.

Október 3-6. között ismét Kárpátaljára szervezett a Ház honismereti kirándulást. A közel harminc fős csoport ezúttal a Tisza forrásvidékére látogatott, ugyanakkor a fontosabb kárpátaljai emlékhelyeket is felkereste, Munkácstól Ungvárig és Beregszászig. Idén már nem lesznek újabb utak, jövőre viszont valószínűleg ismét Erdély, esetleg Magyarország, vagy Felvidék, Délvidék lesznek a kirándulások célpontjai.

Október 14-én megkezdődött a táncházidény! Néptáncoktatóink, Kása Zsolt és Kása Melinda – folytatva az elmúlt években megkezdett munkájukat – minden hétfőn, több korcsoportban is várják a gyermekeket: a nagyobb ovisokat, előkészítősöket, elsősöket az Aprók táncába, majd a másodikos- harmadikos-negyedikeseket, kezdő nagyobbakat, valamint a Talpalat utánpótlás csoportjának tagjait a Nagyocskák táncába, végül a Talpalat Néptánccsoport  tagjait. A Talpalat egyébként már korábban sem tétlenkedett, a fiatalok két fontos fellépésre is hivatalosak voltak: október 12-én Szatmárnémetiben a VII. Kolbásztérinbába, azaz Kolbásztöltő Fesztivál, és a Borókagyökér Egyesület Lépésháza látta vendégül őket, majd Szinérváralján a Művelődési Házban léptek fel, a III. Máramarosi Magyar Napok keretében.

A Baba-Mama-Papa Klub az elmúlt hónapban is minden szerdán 18:00-tól várta a kicsiket és szüleiket, Szaniszló Emese vezetésével. Október 16-án Kocsis Tünde volt a vendégük, a Trendy Nappy webshop megálmodója, aki a mosható pelenkákat mutatta be az érdeklődő anyukáknak, apukáknak.

Október 15-16. között Debrecenben képviseltettük magunkat, a Tanulás hete, Művelődés Ünnepe elnevezésű egyetemi rendezvényen, ahol Dávid Lajos tartott előadást művelődésszervező hallgatóknak, a Magyar Ház eredményes programjairól és jó gyakorlatairól. A Debreceni Egyetem díszudvarán Kárpát-medencei magyar oktatási és kulturális intézmények mutatkoztak be; a Házat és Nagybánya kulturális értékeit Markó Hajnal és Galánthay Zsombor mutatta be a rengeteg érdeklődőnek, gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

Közben a Ház élete sem állt meg: október 17-én magyarországi muzeológusok látogattak hozzánk, akiknek – a Ház bemutatását követően – Véső Ágoston festőművész tartott előadást az 1945 utáni nagybányai képzőművészeti életről. Október 18-án és 19-én pedig Uzsalyiné dr. Pécsi Rita neveléskutató volt ismét vendégünk. Nagysikerű tavaszi előadásai után még bőven maradt téma a tarolyában, ami a nagybányai közönség kíváncsiságát felkelthette; ezúttal „Férfinak és Nőnek teremtette…” valamint „Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat” c. előadásait hozta el közénk.

A szombati cserkészfoglalkozásokon már szeptember végétől lázasan készültünk – lélekben és gyakorlatban is – a gróf Teleki Sándor cserkészcsapat 30. fogadalomtételére, hogy október 27-én kellő alázattal tudjunk újra fogadalmat tenni „Istenre, hazánkra, embertársainkra és magyarságunkra”. A fogadalomtételre kivonulás előtt az óvárosi református templomban vettünk részt istentiszteleten és vettünk úrvacsorát, a katolikus cserkésztestvérek pedig a Szentháromság templomban ministráltak, áldoztak, adtak hálát az Úrnak, az elmúlt és elkövetkezendő cserkészévekért. Koltón tiszteletünket tettük gróf Teleki Sándor sírjánál, majd a kastélykertben  került sor az ünnepélyes fogadalomtételre, ahol születésnapi torta és hímzett melegítőfelsők várták meglepetésként a csapat apraját-nagyját.

A Főtér Fesztivál Egyesület életében az október a 25-i tisztújító közgyűlés előkészítéséről szólt, miközben a jövő évi fesztivál programlehetőségeit is feltérképeztük. A Colonelloban megszervezett eseményen kiértékeltük az idei fesztivált és megválasztottuk az új elnökséget: elnök – Pintér Zsolt, alelnök – Duna Jessica, titkár – Berei Dóra. Megbizatásuk négy évre szól. A jövő évi Fesztivál 5 fős szervezőcsapata is megválasztásra került, Berei Dóra, Bobolog Klára, Duna Jessica, Moldován Balázs és Pintér Zsolt ismét bizalmat kapott.

Ezzel máris a hónap végére értünk. Az e havi eseményekről majd decemberben fogok beszámolni, most néhány ezután következő programra hívom fel a figyelmet, a Teleki Magyar Ház és a Főtér Fesztivál háza tájáról:

November 8. – Előadás és zongorajáték – Fancsali János és a Duo Fresco Együttes – 18.00 óra, Teleki Magyar Ház – ingyenes.
November 20. – Borkóstoló – 19.00 óra, Colonello.
November 21. – Tekergő Mesekocsma – 19.00 óra, Colonello – ingyenes.
November 28. – „Hazajáró” közönségtalálkozó – időpont később, Teleki Magyar Ház – ingyenes.
November 29. – Demény Péter irodalmi est – 18.00 óra, La Tour, Főtér Fesztivál Egyesület – ingyenes.

Szeretettel várunk mindenkit az eseményekre!

Varga Orsolya
A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa

Hozzászólás