Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Ösztöndíjas-napló: Filmvetítéstől irodalmi estig, kézműveskedéstől a Hazajárókig

Ösztöndíjas-napló: Filmvetítéstől irodalmi estig, kézműveskedéstől a Hazajárókig

Novemberben első hete bőven kínált érdekes programokat a nagybányai magyar közösségnek. November 5-én Vándormozi volt a Teleki Magyar Házban, ahol az Anyám és más futóbolondok a családból című könnyes-mosolyogtató XX. századi családtörténeti filmet vetítettük a közönségnek.

November 6-án a Városi Színházban került színre a budapesti Udvari Kamaraszínház Tizennyolc című előadása. Az Andrási Attila által írt és rendezett remek történelmi dráma a széteső monarchia, és vele együtt a Magyar Királyság végnapjainak felbolydult világát mutatta be.

November 7-én a Colonelloban útjára indult a Női kávéház. Az őszinte és szókimondó beszélgetések célja egy aktív női közösség kialakítása, együttléttel, pihenéssel, feltöltődéssel. Az első találkozón arra keresték a választ, hogy milyen ma az igazi nő? Hogyan őrizhetjük meg nőiességünket – túl azokon a képeken, elképzeléseken és mintákon, amelyek bennünk vannak? A beszélgetőest háziasszonyai Bak Enikő református lelkipásztornő, Bodor Ágota pszichológus, Krizsanovszki Enikő – a megyei ifjúsági igazgatóság ügyvezető igazgatóhelyettese – és Bodor Melinda vállalkozó, valamint a házigazda Várvédő Kinga voltak .

November 8-án Fancsali János volt vendégünk a Házban Budapestről, aki a 200 éve alapított kolozsvári magyar zeneoktatás magyarörményeiről tartott előadást. Közreműködött: a Duo Fresco együttes.

Novemberben is szokásosan zajlottak táncházaink, minden hétfőn kicsiknek s nagyoknak egyaránt. A cserkészcsapat egy része november 11-én a Szent Márton napi búcsún is tiszteletét tette. November 28-án ismét Hazajáró közönségtalálkozónak adott otthont a Magyar Ház. Köszönjük, hogy újra és újra részesei lehetünk ennek a lelket feltöltő eseménynek.

November 29-én Demény Péter erdélyi író és költő volt a vendége a Főtér Fesztivál Egyesület évközi programjának, Karsay Magdolna magyar tanárnő vezetésével. A rendhagyó irodalmi estre a La Tour-ban került sor.

November 30-án adventi Kézmíves Szombat várta a hagyományok kedvelőit.

A sok szervezés közepette a Teleki Magyar Ház munkatársai Kolozsvárott a magyar házak évente megrendezett találkozóján, Debrecenben pedig a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület által koordinált Kultúra, mint érték című kétéves Kárpát-medencei projekt zárókonferenciáján is részt vettek.

Egyébként sok rendezgetéssel, háttérmunkával zajló dolgos hétköznapok részesei voltunk. Nagyon sok decemberi program előkészítése zajlott ebben az elmúlt hetekben: a 15. sz. gróf Teleki Sándor cserkészcsapat 11 tagja Bécsbe utazik elhozni a betlehemi békelángot, többen pedig a budapesti Gyermekkarácsonyon fognak részt venni, a Rákóczi Szövetséggel együttműködve pedig folytatjuk a magyar óvodások megajándékozását.

Varga Orsolya

a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa

Hozzászólás