Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Ösztöndíjas-napló: Adventi lélekmorzsák

Ösztöndíjas-napló: Adventi lélekmorzsák

– avagy december a Teleki Magyar Háznál és a gróf Teleki Sándor cserkészcsapatnál –

December 4-én ismét Berecz András Kossuth-díjas énekes-mesemondót, népmesegyűjtőt, folklórkutatót és előadóművészt köszönthettük a Teleki Magyar Házban. Ha vagyunk – Legyünk! című adventi estjén egyaránt volt részünk nevetésben, mosolyban és elgondolkodtató történetekben.

Szaniszló Emese tanító néni gondos vezetésével a Baba-Mama-Papa Klub idén is megtartotta a Mikulásvárót. Örömmel írhatom le, hogy nagyon sok baba és nagyobb testvér gyűlt össze a december 5-i alkalomra, hogy mondókázzanak és énekeljenek a Mikulásnak. A derűs, mozgalmas est záróakkordjaként természetesen mindenki megkapta a maga kis ajándékát.

December 9-én a Magyar Nyelv Múzeuma küldöttsége látogatott a Házba Széphalomból. Magyarország egyetlen anyanyelvi múzeumának munkatársai, az intézmény igazgatójának vezetésével közös programok, táborok, kiállítások szervezésének lehetőségeiről tájékozódtak Nagybányán.

December 12-én az EMKE kolozsvári Györkös Mányi Emlékházával közös szervezésben nyílt képzőművészeti kiállítás a Házban, az erdélyi naiv festészet egyik legismertebb alkotója, Györkös Mányi Albert munkáiból. Vendégünk volt Kós Katalin, az Emlékház vezetője, valamint Dáné Tibor Kálmán, aki az erdélyi közművelődési sajtót 70 éve meghatározó Művelődés c. folyóirat főszerkesztőjeként aktuális kiadványaikat és sikeres közösségi programjaikat mutatta be. A hangulatos estet Lengyel Márius és Gregorian Smaranda hegedű- és zongorajátéka színesítette.

December 14-én az ilyenkor szokásos hangulatos Karácsonyi Vásárnak adott helyet a Ház nagyterme. Minden látogató kedvére válogathatott ajándékokat a kiállított erdélyi és kárpátaljai kézművestermékek, könyvek és dísztárgyak közül. Délután „angyalváró kézműves szombatot” is tartottak a mesterek gyermekeknek.

A szokott program szerint hétről-hétre sorra kerülő gyógytorna estek (a nagybányai gyógytornász csoport szervezésében), csütörtöki kóruspróbák, hétfői táncházak, és a Talpalat Néptánccsoport rendszeres próbái mellett novemberben indítottuk útjára a Muzsikáló Ház programunkat, amelynek keretében hangszeres oktatás indult különböző korosztályoknak. A gitároktatás Jenei István és fia, a nemrég egy romániai tehetségkutatón is sikerrel szerepelt Jenei Ádám vezetésével zajlik. Népi hangszeres zenei oktató programunk nyári Tücsöktáborunk folytatása, kiteljesítése, a Csoóri Sándor Program támogatásával: citerára a zilahi Gáspár Attila, hegedűre pedig az ugyancsak zilahi Major Arnold tanítja egyelőre a Tücsöktábor résztvevőit, hamarosan azonban újabb jelentkezőket is fogadunk a programra.

Cserkészdecember

November 28-án cserkészcsapatunk tagjai nagy munkában voltak a Cinteremben: azon ügyeskedtek, hogy elkészítsék a nagybányai közösségnek szánt óriás adventi koszorút. Csapatunk a következő vasárnapokon is ott volt a Cinteremben, meggyújtva a gyertyákat, a jelenlévőkkel egy közösségben készülve lélekben az Úr eljövetelére.

November végét és advent első vasárnapját, a cserkészcsapat 13 tagja lelki feltöltődésként Hosszúmezőn töltötte, ahol részt vettek a CSELEN-en, azaz az Észak-Erdély körzeti Cserkész Lelki Napokon. A hétvége „A Cserkészet mindenekelőtt lelkiség!” gondolat köré fűzött programokkal telt el: részesei lehettünk egy lelki ösvénynek, ökumenikus istentiszteleten, valamint közös és kiscsoportos beszélgetéseken vettünk részt.

Cserkészcsapatunk decemberben sem tétlenkedett. December 8-án, a szombati cserkészfoglalkozások keretében Szent Miklós emlékét idéztük fel az újoncokkal, kiscserkészekkel, cserkészekkel. A nagyobbak különböző magyar vonatkozású városi helyszíneket kerestek fel, ahol feladatok várták őket: a Pénzverdét, az óvárosi református templomot, a Fekete Sas fogadót, a Cintermet és a Szent István tornyot, miközben a legkisebbek a Házban játékos, élményekkel teli foglalkozáson vettek részt őrsvezetőikkel: krampuszokkal, manókkal és rénszarvassal is találkozhattak.

Ugyanazon a napon (és éjszakán) – Nézz fel! mottóval – lelki estét szerveztünk Techet Gábor ösztöndíjas társammal a nagyobb cserkészek számára. A másnapi adventi gyertyagyújtásig mintegy 18-an vettünk részt a lelki közösségben; részünk volt áhítatban, taizé énekek tanulásában, a beszélgetés mélyebb formáinak megélésében és bibliai élménypedagógiában, majd cserkészdíszben vettünk részt istentiszteleteken az óvárosi református, illetve a Szentháromság római katolikus templomokban.

Hosszadalmas szervezési munka előzte meg december első felében, de nem volt hiábavaló: cserkészcsapatunk 22 tagja meghívást kapott Budapestre, a Parlamenti Gyermekkarácsonyra. December 13-15. között Duna Jessica és Balogh Tamás kísérte a cserkészeket. A program nagyon gazdag volt, cserkészeink az országházi programok mellett a gödöllői Cserkészmúzeumba is ellátogattak, útjukat pedig a Diótörő előadása koronázta meg. Az utazás egyik résztvevője, Várvédő Réka pár sorban így foglalta össze élményeit: „ Nagyon jól éreztem magam! Sok volt a program, így nem unatkoztunk. A Parlament is nagyon szép volt. Jó érzés ennyi magyart látni egy helyen. Ajándékokat pedig bőséggel kaptunk. Számomra ez a hétvége kikapcsolódás és szórakozás volt. Nekem a budapesti kirándulás nagyon tetszett.”

Ugyanebben az időszakban, december 12-15. között 11-en indultunk útnak Sopronba és Bécsbe, hogy elhozzuk a Betlehemi Békelángot Nagybányára és a Bányavidék településeire.

A Betlehemi Láng a krisztusi szellemiség és béke szimbóluma, amely összeköti a világ különböző pontjain élő keresztényekkel, egyháztól, felekezettől függetlenül. Nagy utat tesz meg, amíg Betlehemből hozzánk megérkezik. A Békeláng átadását idén 31. alkalommal szervezték meg Bécsben, ahonnan évről-évre egy-egy különleges képességű gyermek indul cserkészek kíséretében Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült Születés templomában található örökmécsesből lángot vegyen. A Békelángot innen lámpásba zárva szállítják repülővel az osztrák fővárosba, ahol nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei, majd viszik tovább autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy gyalogosan, hogy karácsonyig eljusson otthonainkba, s fénye, melege átjárja életünket. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani.

A magyar cserkészszövetségek közül idén a Romániai Magyar Cserkészszövetségnek, s a magyar cserkészek közül is csapatunk őrsvezetőjének, Balogh Áronnak jutott a megtiszteltetés, hogy Bécsben átvehette a Lángot. Sok programban volt részünk, lelkigyakorlaton mélyülhettünk hitünkben, megismerhettünk vajdasági, felvidéki, kárpátaljai és magyarországi cserkészeket, együtt járhattuk be Sopron városát, s a bécsi cserkészmúzeumban is életre szóló élményeket szerezhettünk.

Cserkészeink egyébként indulás előtt (és az itthon maradottak) sem tétlenkedtek: ajándékcsomagokkal kedveskedtek a környékbeli településeknek. Az idei Főtér Fesztiválon csapatunk Szeret-tornyot épített: sok száz cipősdoboznyi ajándék gyűlt össze, nagybányaiak és cserkészcsaládok adományaként, hátrányosabb helyzetben élő gyermekek számára ajándékként. Ezek egy részét még szeptemberben Kárpátaljára sikerült elküldeni, a többi cipősdoboz Koltó, Szinérváralja, Szamosardó, Domokos, Kapnikbánya magyar közösségeihez jutott el, a maradék csomagokat pedig a következő időszakban Avasújvárosra várják. Cserkészcsapatunk jövőre lesz 30 esztendős, amit többek között 30 önkéntes vállalással készülünk megünnepelni, a Szeretet-torony és cipősdoboz akció ezek egyike volt. Hálásan köszönjük mindazoknak akik csomagot adtak, s azoknak is akik segítették a kezdeményezést!

Varga Orsolya
a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa

Hozzászólás