Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Nyári táborkavalkád a Ház körül

Nyári táborkavalkád a Ház körül

A járványhelyzet sajátos hozadéka, hogy az előző évek mércéjével mérve is igen sok programot kínálhattunk a Teleki Magyar Ház körül megforduló fiataloknak, gyermekeknek. Gazdag nyarat tudhatunk a hátunk mögött; júliustól szeptemberig bőséges nyári programkavalkáddal vártuk az érdeklődőket.

Táboraink sorát július legelején indítottuk: évközi diákszínjátszó tehetséggondozó műhelyünk folytatásaként 3-16. között Színjátszó Tábort szerveztünk. A két turnusban, két korcsoportban zajló tábort Moldován Blanka és Frumen Gergő (a szatmárnémeti Harag György Társulat színészei), valamint Balogh Csaba magyar nyelv és irodalom szakos tanár vezették.

A színjátszó fiatalokat a hónap második felében Csupacsoda Kézmíves Táborunk követte, ahol július 19-24. között szövés, gyékényezés (gyermekjátékok), korongozás-agyagozás (agyag állatkák), gyöngyfűzés, tarisznyavarrás, textilfestés, körmönfonás, kosárfonás, vesszővirág készítés, botfaragás, játék ostor készítés, bőrözés (bőrfonatos pénztárca készítés), nemezelés, nádsíp készítés – no meg rajzfilm nézés, sok-sok játék, móka és kacagás várta a gyermekeket. Oktatóink környékbeli kézművesek, pedagógusok voltak: Molnár Judit (Domokos), Sályi Róbert és Panna (Szatmárnémeti), Laurán Ibolya (Koltó), Sas Boglárka (Nagybánya), Boca Ildikó (Szatmárnémeti), Gáspár Attila (Zilah), Lévay József és Márta (Szatmárnémeti), valamint Asztalos Ilona (Szinérváralja). A tábor rendhagyó kiállítással zárul, a szülők-nagyszülők is megcsodálhatták a táborban született szebbnél-szebb alkotásokat.

A nyár következő hónapjában a cserkészek dobbantottak, akik augusztus első felében a közeli Lápos-szorosban verték fel sátraikat. Az őrsvezetők, segédőrsvezetők előtáborát a közel egy hetes, hatvan fős Kincses Sziget tábor követte; a Kővárhoz (a régi Erdély egyik legnagyobb erősségéhez), valamint a Kapnik és a Lápos összefolyásához vezető túrák, a tábori kalandok és építkezések, a játékok és esti tábortüzek sora vezetett el a mai világban különösen fontos felismeréshez: az igazi kincs az, hogy együtt lehettünk.

Az elmúlt esztendőben sokadik alkalomal hirdettük meg „Genius loci” Nagybánya Képzőművészeti Műhelyünket, amelyet idén először nyári táborral tettünk teljessé. Képzőművészeti alkotótáborunk augusztus 16-22. között zajlott, Vigh Márton Ágota festőművész irányításával. Talpalat Néptáncsoportunk hagyományos edzőtábora sem maradt el; táncos lábú fiataljaink augusztus 23-28. között a szatmárnémeti Röpike Néptánccsoporttal közösen készültek őszi fellépéseikre, sajátítottak el új koreográfiákat, Éder Róbert és Demarcsek György nyíregyházi oktatók vezetésével.

Utolsó idei táborunkba „tücskeinket” vártuk. Az év folyamán októbertől május végéig zajló „Muzsikáló Ház” Zenei Tehetségműhelyünk résztvevői és az újonnan érdeklődő fiatalok a citera, furulya, hegedű, brácsa, nagybőgő és tangóramonika használatát sajátíthatták el, illetve finomíthatták, gazdagíthatták korábban megszerzett tudásukat. Az augusztus 30 – szeptember 4. között zajló Tücsöktábor oktatói a szilágysági Major Arnold, Gáspár Attila és Sólyom Ádám voltak.

Hét táborunkba összesen több mint 200 gyermeket, fiatalt sikerült bekapcsolni, az oktatókkal, táborvezetőkkel közel 250 résztvevőnek teremtettünk lehetőséget az együttlétre, közösségerősítő, alkotó programokra.

Köszönjük a támogatás azoknak az alapítványoknak és intézményeknek, amelyek segítették a megvalósítást: a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és Bethlen Gábor Alapnak, a Csoóri Sándor Programnak és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, valamint Communitas Alapítványnak és RMDSZ-nek. Jövőre (ismét) találkozunk!

Hozzászólás