Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Nagybánya és környéke – negyedik ezer

Nagybánya és környéke – negyedik ezer

Több mint 125 éve annak, hogy vidékünk első útikalauza, a Palmer Kálmán által szerkesztett „Nagybánya és környéke” (1894) megjelent. Színvonalát, a Bányavidék múltjának és akkori jelenének szinte minden vonatkozására kiterjedő alaposságát – bár történtek rá kísérletek – azóta sem sikerült túlszárnyalni. Az 1930-as évek elején Krizsán P. Pál szerkesztésében kiadott „Nagybánya tükre”, s a Tréger Lajos által 1935-ben megjelentetett „A Baia-Mare-i kirándulók népszerű útmutatója” is a Palmer könyv adataira támaszkodott. Az 1990-es évek népszerű fekete-fehér közművelődési kiadványsorozata, a Metz József által szerkesztett nagybányai „EMKE Füzetek” részben pótolták ugyan az évszázados hiányt, ezek a kötetek azonban nagyrészt már elkeltek, ma már nemigazán adhatunk belőlük az időközben felnőtt generáció, a Nagybánya és környéke iránt érdeklődő lokálpatrióta helybéliek és az idevetődő turisták kezébe.

Kötetünk 2006-ban megjelent első, majd a 2007-ben, 2014-ben megjelent folyamatosan javított és bővített újabb kiadásai az EMKE Füzetek nagybányai, koltói és misztótfalusi kalauzainak javított, részben átszerkesztett anyagára támaszkodtak, s mindmáig több mint 3000 olvasónknak szereztek örömet. Az idei, legfrissebb kötet újabb adatokkal, színes fotókkal és térképmellékletekkel egészíti ki az ezekben foglalt ismereteket. Ajánljuk mindenkinek, aki városunk utcáin barangolva, vagy a Bányavidék útjain járva – a szemnek gyönyörűséget szerző látványon túl – szeretné jobban megismerni múltunkat és jelenünket, és hiteles, pontos tájékoztatást kapni anyagi és szellemi örökségünkről, történelmi, művészeti és művelődési hagyományainkról.

NAGYBÁNYA ÉS KÖRNYÉKE – negyedik, javított és bővített kiadás, számos képpel, melléklettel és térképpel. HAMAROSAN KEMÉNY KÖTÉSBEN IS! Megvásárolható a Teleki Magyar Házban, munkanapokon 15-18 óra között.

Megjelent a Teleki Társaság kiadásában, Nagybányán, 2020-ban, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával.

Hozzászólás