Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Ösztöndíjas-napló: Mozgalmas szeptember

Ösztöndíjas-napló: Mozgalmas szeptember

Idén szeptemberben, harmadik alkalommal kezdtem meg Petőfi Ösztöndíjas szolgálatomat a Bányavidék szívében, Nagybányán. Úgy érkeztem vissza a nyár után, hogy tudtam: feladataim megduplázódnak, hiszen mostantól nem csak a Teleki Magyar Ház, hanem a Főtér Fesztivál Egyesület kötelékében is ösztöndíjasként fogok dolgozni.

Megérkezésem után máris a Talpalat Néptánccsoport (és az az utánpótlás) ötödik néptánctáborában találtam magam. Hat napon át mintegy 34, a néptánc és hagyományaink iránt lelkesedő fiatallal lehettünk együtt. A nagyobbak a tánc mellett botolást is tanulhattak, míg a kisebbek népi hangkeltő eszközöket készítettek a debreceni népi ifjú mester, Széles Zsolt segítségével – egyébként pedig minden erejükkel a Főtér Fesztiválra, illetve a Bányavidék Néptánctalálkozóra készültek. A Kása Zsolt és Kása Melinda vezetésével összeállított koreográfia szatmári, illetve feketelaki (mezőségi) táncokból és énekekből állt.

A néptánctábor ideje alatt a Ház felnőttek számára is biztosított táborozási és tanulási lehetőséget: Sass Boglárka és Molnár Judit segítségével nemezelni lehetett, míg Széles Zsolt a bútorfestés rejtelmeibe és a népi motívumok világába nyújtott betekintést a résztvevőknek.

A Főtér Fesztivál idei gazdag programkínálata sok szervezési munkát adott mind a Teleki Magyar Ház munkatársainak, mind a Főtér Fesztivál idei szervezőinek. Két eseménynek is otthon biztosítottunk: a Fesztivál szervezői szeptember 14-én sárospataki borászok közreműködésével köszönték meg a sok éves támogatást a 14. alkalommal megszervezett esemény szponzorainak, azzal a kimondott reménységgel, hogy nekik is köszönhetően még 20 év múlva is együtt tudunk ünnepelni, szórakozni a nagybányai magyar napokon, hazatérve, megmaradva, családjaink, barátaink körében. Szeptember 16-án pedig a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely kiállítása révén a sárospataki úri hímzés világába nyerhettünk betekintést. A megnyitón fellépet a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára Kamarakórusa. Köszönjük a kivételes élményt!

A Fesztivál pénteki napján néptáncsoportunk tagjai és a cserkészcsapat képviselői is felvonultak, majd ezúttal a hétvége nyitóprogramjaként került sor a Bányavidék Néptánctalálkozóra. A Talpalat mellett fellépett a Sziget Táncegyüttes (Máramarossziget), a Bokréta Néptánccsoport (Szamosardó), a Tölgyfa Néptánccsoport (Monó), valamint a koltói Somfa Néptáncegyüttes és a domokosi Szivárvány Néptánccsoport. A talpalávalót a nagyváradi Soroglya Zenekar húzta. Néptánccsoportunk ez alkalommal mutatta be első ízben a Csoóri Sándor Program támogatásával elkészült gyönyörű új mezőségi viseletét, amely a tavaly készült szatmári viselettel kiegészülve öltözteti ezentúl lányainkat, fiainkat.

A fesztivál pénteki napjától a Teleki Magyar Ház és a gróf Teleki Sándor cserkészcsapat sátra is várta közönségét a régi főtéren. Előbbi a népszerű Nagybánya-pólókkal, kiadványokkal, utóbbi saját kezűleg ügyeskedett tárgyakkal (vászontáska, kavicskép), cserkészlekvárral, anyukák által készített finom süteményekkel, stb. gazdagította a vásársor kínálatát. A cserkészsátor működtetésében Várvédő Emő, Moldován Ildikó, Fazekas Kati, Bán Erik és Molnár Tibi segédkeztek.

A kivételesen gazdag kézmíves soron – amely a Fesztivál talán legvonzóbb állandó látványossága – eleget téve a Teleki Magyar Ház meghívásának ezúttal több mint félszáz kézmíves kínálta portékáit. A Míves Sátor foglalkozásain több kézmívességet is kipróbálhattak a gyermekek.

A cserkészcsapat egyébként idén több népszerű kezdeményezésnek is házigazdája volt a Fesztiválon. A Szeretet-toronyhoz adományokat gyűjtöttek rászoruló családoknak, gyermekeknek. Több mint 200 cipősdoboznyi szeretet halmozódott fel a hétvége során. Ennek egy részét kárpátaljai magyarok megsegítésére ajánlottunk fel, a többit a megye településein szeretnénk szétosztani.

A Főtér Fája körül – a tavalyról már ismert cserkészfotózkodó szomszédságában – idén először mutatkozott be a cserkész őrsi körlet, hogy laikusok is elképzelhessék, miként él egy őrs (8-10 gyermek) egy több napos cserkésztábor ideje alatt. Megépítéséhez a csapat fiataljai nyújtottak segítséget, akik Balla Zsolt, Vass Réka, Várvédő Ákos vezetésével saját kezűleg építettek kaput, mosdótáltartót, asztalt padokkal, tűzhelyet, kerítést.

Szombaton este egy flashmobbal (villámcsődület) hívták fel magukra a figyelmet cserkészeink, akik a Republic koncert előtt egy csodaszép cserkészliliomot raktak ki a tér közepén, kivilágított mécsesekből (Balla Zsolt, Konyicska Petra és Rednic Helga közreműködésével), majd a jelenlévő szatmári és máramarosszigeti cserkészekkel együtt körbeállva, kéz a kézben énekelték el a Szellő zúg távol kezdetű esti dalt a téren tartózkodó magyar sokaságnak. Az eseményről egy légi felvétel is készült, amely az interneten megtekinthető, szeretettel ajánljuk!

Most, hogy véget ért a fesztivál, reméljük még sokáig szeretettel gondolnak vissza az olyan programokra is mint apróságaink játszótere, a Baba-Mama-Papa Klub a Diafan előtti teraszon (Szaniszló Emese vezetésével), a Nagybánya postaláda (köszönjük Szigeti Gyuszi, Balogh Noémi Alice), vagy az iskolakezdők számára szervezett ösztöndíjosztás. A Teleki Magyar Ház évek óta partnere a budapesti Rákóczi Szövetségnek, amely 1989 óta végzi munkáját a határon túli magyarság érdekében. Az általuk életre hívott Beiskolázási Program keretében Máramaros megyében idén 95 előkészítő osztályt megkezdett kisgyermek kapott új iskolatáskát, szüleik pedig 10 ezer forint iskolakezdő támogatást, elismerő ajándékként, amiért magyar iskolát választottak gyermeküknek.

Az idei fesztiválba egyébként közel 100 önkéntes kapcsolódott be. A Diáknapok rendezvényeire több mint 70 magyar fiatal jött el, de a felső tagozatosok is részt vehettek különböző megmérettetésekben.

Mindenkinek szeretettel és hálával köszönjük, hogy velünk voltak, kerestek minket, részt vettek a magyarságot megmozgató programokban. Köszönjük Vigh Varga Róbert a szállításban nyújtott segítséget, és mindenkinek, aki ezekben a napokban segített, támogatott bennünket!

Az élet nem áll meg, a munka folytatódik Házunk táján – már a mai napon is, amikor szeretettel várunk mindenkit, a Canarro Zenekar békebeli magyar kávéházi muzsikájára 19.00 órára – Teleki Magyar Házba!

Varga Orsolya
A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa

Hozzászólás