Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Mozgalmas, feledhetetlen volt a nyár!

Mozgalmas, feledhetetlen volt a nyár!

Mozgalmas, feledhetetlen nyár volt az idei, s bár nagyon meleg volt, sikerült minden programot és célt megvalósítanunk. Mindent belegyömöszöltünk a nyárba, amit csak lehetett, a kora őszi napokon pedig jól esik vissza gondolni reá…

Volt a nyarunkban fiatalság, néphagyomány és néptánc. Volt vers és zene. Volt túrázás. Volt Szakkör, utazás és kiállítás. Volt képzőművészet. Voltak indiánok, törzsek és sok-sok kézművesség. Voltak vízi sportok. Volt anyanyelvi tábor. Volt népzenélés és népzeneoktatás/-tanulás. Volt cserkész csapattábor, sziklamászás, barlangászat és vadvízi evezés. Volt néptánc. Volt színjátszás. A legjobb pedig az volt, hogy együtt voltunk! Egymást tanítottuk – és egymásra vigyáztunk. Közösen imádkoztunk, jókat ettünk, fejlődtünk, ügyesedtünk és játszottunk. Olykor hibáztunk, aztán megbántuk hibáinkat. Bocsánatot kértünk és kibékültünk. A nyár nem csak egy nyár volt, hanem egy folyamat. Minden program, kihívás, feladat megtanított valamire, s ezáltal gazdagabbak lettünk.

Hogy pontosabban miről is szólt a nyár? Íme egy kis ízelítő:

Júniusban a Csíksomlyói pünkösdi búcsúra látogattak el néhányan Nagybányáról, a Teleki Magyar Ház szervezésében. Útközben több helyen is megálltak zarándokaink, helyi nevezetességeket látogattak meg. Ugyanebben a hónapban a Talpalat Néptánccsoport ifjú táncosai Nagyváradra utaztak, a Csoóri Sándor Fesztiválon képviselték városunkat. A Főtér Fesztivál Egyesület szervezésében Lackfi János és Szirtes Edina Mókus tartott verses-zenés előadást a Ház udvarán. A cserkészcsapat tagjai közül többen Torockó környékén, a Remetei sziklaszorosban túráztak, a Szakkör nagybányai résztvevői pedig Lakitelekre vitték kiállításra csodálatosabbnál-csodálatosabb kézmíves alkotásaikat.

Ezután pedig kezdődtek a nyári táborok.

Először a kicsik számára szerveztünk képzőművészeti alkotóhetet. Ezt a kézmíves tábor követte, majd a nagyobbaknak szóló képzőművészeti alkotóhét. Fiataljainkat Orfűre, vitorlás táborba utaztattuk, majd Sátoraljaújhelyre, ahol a Rákóczi Szövetség Anyanyelvi Táborában vettek részt. Júliusban megkezdődött a Tücsöktábor, azaz a hangszeres zeneoktatás kicsikkel, nagyokkal, felnőttekkel. Az augusztusi hónap is rengeteg kalandot tartogatott számunkra. A cserkészcsapat apraja-nagyja Királyerdő-Sonkolyos környékén tanyázott. Csapattáborukban volt sziklamászás, barlangászat, valamint vadvízi evezés is.

Augusztus végén néptánctábor volt, a nagybányai Talpalalat és a szatmári Röpike közös edzőtábora a Lépésházban zajlott, Szatmárnémetiben. Augusztus utolsó hetében és szeptember elején – Moldován Blankával és Frumen Gergővel, a szatmári Harag György Társulat színészeivel – színjátszó táborba vártuk a fiatalokat.

Köszönjük a szülőknek a bizalmat és hogy reánk bízták gyermekeiket, a gyermekeknek pedig köszönjük a mosolyokat, a vidámságot, és azt hogy rengeteget tanulhattunk mi is tőlük! Köszönjük az oktatóknak a kitartást és szakértelmet, önkénteseinknek pedig a fáradhatatlan segítséget!

Ifjúsági programjainkat a Nemzetpolitikai Államtitkárság és Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ, a Csoóri Sándor Alap, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja. A Teleki Magyar Ház 2022. évi képzőművészeti, színjátszó és tücsöktáborai a Máramarosi Szórványért Egyesület, kézmíves táborunk az EMKE Misztótfalusi Kis Miklós közreműködésével zajlottak, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ, valamint Nagybánya város Önkormányzata támogatásával, a 28744/22.06.2022 számú támogatási szerződés keretében. Kézmíves táborunkat az Önkormányzat 28552/22.06.2022 sz. támogatása is segítette.

A nagybányai cserkészcsapat 2022. évi programjait a Teleki Magyar Ház, illetve a Temperamentum Ifjúsági Egyesület közreműködésével Nagybánya város Önkormányzata is támogatja, a 29057/24.06.2022 számú támogatási szerződés keretében.

Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare

Hozzászólás