Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

„Minden napra egy mese” Kézmíves Tábor

„Minden napra egy mese” Kézmíves Tábor

Egy-egy magyar rajzfilm megtekintésével indult, s nap mint nap a mese köré szőtt foglalkozásokkal, délután pedig ehhez kapcsolódó játékokkal, énekek tanulásával folytatódott idei, „Minden napra egy mese” Kézmíves Táborunk. A résztvevők elsősorban a nagybányai cserkészcsapat kiscserkészei voltak (Vörösbegy és Nyest őrsök); őrsvezetőik a tábor lebonyolításában segédkeztek. Hétfőn Kukori és Kotkoda meséjét vetítettük, majd fonott kosarak készültek és kitömött-körmönfont tyúkanyók. Kedd reggel Pop-pom köszöntötte a gyerekeket, akik aztán el is készíthették a borzas kis rajzfilm figurát, majd Gombóc Artúr kedvéért csokis sütit készítettek, jó idő csalogató napocskát fontak. Szerdán, a kockás fülű nyúllal – tehát „pörgősen” – indult a nap. A meséhez kapcsolódva gyöngyöt fűztek a táborlakók, s kis festett fabőröndöt is készítettek az elkészült gyöngy-nyusziknak. Csütörtökön sokunk kedvence, a Vizipók-csodapók szőtt mesehálót a gyermekek köré, akik maguk is bőrpókocskát varrtak, álomfogó hálót fontak, valamint gyöngypókot fűztek. S mert ez volt egyben a tábor legmelegebb napja, a délutáni játékok során hatalmas vizicsatával zártuk a napi programot. Pénteken Frakk, a macskák réme „ijesztgette” a Ház cicáit, s nevettette meg a kis kézműveseket, akik ezúttal nemezből kisegeret, gyöngyből Frakkot, Szerénkét, Lukréciát, agyagból pedig tányérokat korongoztak. Szombaton ismét volt agyagozás, s mert a Nagy Ho-ho-ho horgász meséje volt a napindító, az agyaghalak mellé hálót is bogoztak, horgászbotot, agyag- és gyékényhalacskákat is készítettek a gyermekek, akik a tábor végére egészen megszerették a – mint az első napi körkérdés során kiderült, korábban számukra leginkább ismeretlen – rajzfilm figurákat.

Természetesen a járványügyi előírásoknak is igyekeztünk eleget tenni: szülői nyilatkozat, rendszeres kézmosás, maszk, napi lázmérés és többnyire szabadtéri programok a nagy sátrak alatt. De jó volt a hangulat, és az első napi kiadós zuhét leszámítva igazi nyárnak örvendhettünk a tábor hat napja alatt. Köszönjük a kézműveseknek: Lévay Jocónak és Mártinak, Sályi Robinak és Panninak, valamint Molnár Juditnak, Laurán Ibolyának, Sass Boginak, Asztalos Ilonának, Nagy Zsuzsának. És köszönjük önkénteseinknek is (Balogh Áron, Balog Brigitta, Bán Erik, Könyves Timi) – nagyon jó volt veletek dolgozni!

Táboraink sora – a Communitas Alapítvány és az RMDSz támogatásával – a jövő héten a színjátszókkal folytatódik: augusztus 3-8. között a kisebbek, augusztus 10-15. között a nagyobbak korcsoportjában zajlanak majd foglalkozások, ahogyan az elmúlt években megszokhattuk, Moldován Blanka és Frumen Gergő, a szatmári Harag György Társulat színészeinek vezetésével. 2020. augusztus 17-22. között „tücskeinket” várjuk idei népi hangszeroktató táborunkba, oktatók Major Arnold (hegedű, brácsa), Gáspár Attila (citera, furulya) és Sólyom Ádám (nagybőgő, tangóharmonika) lesznek. Végül augusztus 24-től 29-ig Talpalat Néptánccsoportunk és az utánpótlás csoport néptánctábora zajlik, Kása Zsolt és Melinda szatmári néptáncoktatók irányításával.

Hozzászólás