Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Legyen béke, szabadság és egyetértés! Ünnepeljünk EGYÜTT március 15-én!

Legyen béke, szabadság és egyetértés! Ünnepeljünk EGYÜTT március 15-én!

Idén ismét ünnepi keretek között tisztelgünk az 1848-49-es szabadságharc hősei előtt. Miután tavaly csak virtuálisan zarándokolhattunk el emlékhelyeinkhez, ezúttal arra bátorítunk mindenkit, hogy vegyünk minél többen részt az eseményeken, emlékezzünk közösen a szabadságharc hőseire.

A Bécsben kirobbanó forradalom hírére a magyar főváros is hamar megmozdult. 1848. március 15-én a Pilvax kávéházban összegyűlt márciusi ifjak cselekvésre szánták el magukat, kezdetét vette a magyar szabadságharc. Március 21-én gyorspostával Nagybányára is eljutott a pesti események híre. A 12 pont követeléseit városunk lakosai is magukénak vallották, Kossuth Lajost a város díszpolgárává választották. A Bányavidékről is sokan kapcsolódtak be a forradalom küzdelmeibe, a koszorúzó zarándoklat során előttünk is tisztelgünk!

Tisztelet a bátraknak! A nagybányai március 15. programja:

16.00 órától – zászlós felvonulás, koszorúzó zarándoklat kezdete a református temető ’48-as honvéd síremlékeinél.

16.40 órától – ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Teleki Magyar Ház udvarán, gróf Teleki Sándor szobránál. Beszédet mond Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház vezetője, közreműködik Lengyel Marius (hegedű) és Kaszta Norbert (zongora).

17.15 órától – ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Fekete Sas fogadónál, a Petőfi emléktáblánál. Közreműködnek a Németh László Elméleti Líceum és a Nicolae Iorga Általános Iskola magyar tagozatának diákjai.

18.00 órától – gálaest a Városi Színházban. Megtekinthető a Petőfi live! Egy vidámhangú vándorszínész ügyesbajos dolgai című előadás, a Kolozsvári Magyar Színház művészeinek (Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongorista) közreműködésével. Majd fellép a Teleki Magyar Ház Talpalat Néptánccsoportja és a Talpalatocska! Ünnepi beszédet mond Brendus Réka, a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Pintér Zsolt, megyei RMDSZ elnök.

A Bányavidéken és a megyében több településen is lesz ünnepi megemlékezés. Máramarosszigeten március 12-én és 15-én is lesznek programok. Felsőbányán, Koltón, Domokoson március 13-án lesznek koszorúzások. Szinérváralján és Hosszúmezőn március 15-én, Szamosardón pedig március 20-án emlékeznek.

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Az ünnepi programokra szeretettel várnak és várunk mindenkit!

Hozzászólás