Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

KúriaKerti esték

KúriaKerti esték

KúriaKert – Szippantás a jóból címmel szabadtéri programsorozatot tervez a Teleki Magyar Ház; a kínálatban színpadi produkció, régizene koncert és előadóest egyaránt szerepel, de a lehetőségektől függően további programokat is kínálni szeretnénk a nyári hónapokra a nagybányai közönségnek. Az ötletet a kényszer szülte: a járvány utáni távolságtartási szabályok ugyanis egyelőre nem teszik lehetővé beltéri kulturális-közösségi rendezvények szervezését – viszont érezzük: szükség van hasonlókra, így ha nehezebb szervezési feltételek mellett is, de igyekszünk időről-időre érdekes programokkal előrukkolni.

Legelőször is a szatmári Harag György Társulat látogat Nagybányára egy kétszemélyes produkcióval. Az előadás alapjául szolgáló Dragomán György novellapár (Vasvonó, Menedék) egy hegedűművésznek szánt fiú történetét meséli el; a történetben színész és zenész, szöveg és zene váltják, kísérik, fejezik be egymás elkezdett mondatát. A VASVONÓ július 1-én, szerdán 19.00 órakor kezdődik a Teleki Magyar Ház kertjében, közreműködnek Frumen Gergő (egyben a darab rendezője) és Székely Alpár meghívott vendég.

A további előadások is egységesen 19.00 órakor kezdődnek. Július 10-én, pénteken régi ismerőseink, a közönség-kedvenc nagykárolyi CARMINA RENASCENTIA régizene-együttes tagjai lépnek fel a KúriaKert-ben. Majd július 17-én, pénteken a kolozsvári Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze és Szép András zongorista mutatják be AZ INDIÁNOK NEM HAGYNAK CSERBEN MINKET című szerzői- és előadóestjüket. Kettejük rendhagyó történelemórája – a darab alcíme szerint „görbe tükörrel és fekete zongorával” – Szőcs Géza egyik híres versének címéből kiindulva énekli meg a magyarság ezerszáz éves krónikáját a Kárpát-medencében, Farkas Árpád, Lászlóffy Aladár, Kányádi Sándor, Markó Béla, Székely János, Szilágyi Domokos, Szőcs Géza, Tompa Gábor és mások versei alapján. A program nem diadalok ünneplésére vagy katasztrófák elsiratására vállalkozik: kínosan egyensúlyoz a nemes, férfias nagyot akarás, valamint a züllések, bukások és nyomorúságok egyenetlen terepén, amit Kárpát-medencének hívunk.

A Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló KúriaKerti programokra HELYET FOGLALNI a Teleki Magyar Házban lehet, személyesen, vagy a +40-744-919166 telefonszámon. A JEGYVÁLTÁSRA az előzetes helyfoglalás alapján kerül sor, a programok előtt, a helyszínen!

A belépő ára 15 lej.

Szabadtéri előadásokról lévén szó, nem zárhatjuk ki a lehetőséget, hogy esni fog; ez esetben a rendezvényekre egy később rögzítésre kerülő időpontban kerül sor. Köszönjük megértésüket!

***
Közművelődési programjaink támogatói a Communitas Alapítvány és az RMDSZ, valamint a Bethlen Gábor Alap.

Hozzászólás