Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

KúriaKert: VASVONÓ

KúriaKert: VASVONÓ

Dragomán György: VASVONÓ
(részlet)

„…Amikor már annyira fáradt vagyok, hogy szinte nem is tudok játszani, kimegyünk az udvarra, Apám segít beülni a mosdótálba, amit a veder helyére szerelt fel, a kút láncára, aztán leenged a kútba, egészen le, addig, amíg a talpam már szinte éri a vizet, azért, hogy a kút hidege új erőt adjon. Ott lent a legnehezebb hegedülni, mert olyan hangosan csobog és visszhangzik minden körülöttem, mintha tényleg szélvihar lenne, ide-oda hintázik a lánc, de akkor is játszom, és nem hagyom abba, hátrahajlok a víz fölé, úgy ahogy Apám tanította, hagyom, hogy a mohos hideg lehűtse a tarkómat, aztán felnézek, az ég kicsikék karikájára. Erősen szorítom a vonót, Apám ujjaira gondolok, arra amit a kutunkról mondott, hogy az olyan mély, hogy nappal is megláthatom belőle a csillagokat és a fekete eget, erősen megrezgetem a kis gét, de úgy, hogy belebizseregjen az állam, és az egész fejem, elképzelem, hogy ott fent az ég elfeketedik, és megjelenik rajta a Göncöl rúdja.

Apám, amikor felhúz, megkérdezi, hogy láttam-e a csillagokat, a kék égre gondolok, aztán azt mondom, hogy igen, Apám akkor rám mosolyog, úgy szikráznak a fényben a fogai, mintha tiszta aranyból lennének, beletúr a hajamba a görbe ujjaival, aztán azt mondja, hogy akkor jól van, akkor nagyon jól van, akkor száz százalék, hogy nem lesz semmi baj.”


A szatmárnémeti Harag György Társulat Dragomán György: VASVONÓ c. novellája alapján készült előadását 2020. július 1-én, szerdán, azaz HOLNAP 19 órától láthatjátok, a Teleki Magyar Ház kertjében.

A Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló eseményre HELYFOGLALÁS a Teleki Magyar Házban, személyesen, vagy a +40-744-919166 telefonszámon. JEGYVÁLTÁS a helyszínen. Ára 15 lej. ESŐS IDŐBEN a rendezvényre egy későbbi időpontban kerül sor.

Szeretettel várunk! ❤️

Hozzászólás