Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Könyvbemutató: FESTŐK A SZABADBAN

Könyvbemutató: FESTŐK A SZABADBAN

A nagybányai művésztelep regénye

Láng-Kovács Éva könyvének bemutatója a Teleki Magyar Házban

1886-ban járunk. A különleges tehetséggel megáldott festőművész, Hollósy Simon nyomorúságos körülmények között tengődik a műkereskedések európai fellegvárában, Münchenben. Ám szerelméről, Käti Wallace-ról festett portréjával átütő sikert arat a Kunstverein kiállításán, és miután barátai unszolására megnyitja magániskoláját, hamarosan a bajor főváros egyik legfelkapottabb mesterévé válik. A nemes egyszerűséggel „Öreg”-nek becézett, ám mindössze 28 éves művész és tanítványai nyíltan szembe állnak a müncheni Képzőművészeti Akadémia merev oktatási rendszerével, a művészet szabadságát hirdetik. Két nagybányai növendéke, Réti István és Thorma János rábeszéli Hollósyt, hogy iskolájával szülővárosunkban töltse az 1896-os nyarat. Számos, pályája kezdetén álló festő, többek között Ferenczy Károly, Grünwald Béla, Glatz Oszkár és Csók István is csatlakozik hozzájuk A francia barbizonihoz hasonló festőiskola megalapításával nem kevesebbre tesznek kísérletet, mint a magyar művészet felszabadítására.

Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus közel száz könyvtári és levéltári forrásra támaszkodva dolgozta fel Hollósy Simon és a nagybányai festőifjak életét. A tudományos igényű, fordulatokban gazdag regény lapjain – amelyet Nagybányán a Fekete Sas Kiadónak köszönhetően fogunk bemutatni – hitelesen elevenednek meg a századforduló eseményei. Bepillantást kapunk az egymással is rivalizáló festők magánéletébe, alkotási folyamatába, a kiállítások körüli bonyodalmakba, s mindeközben úgy érezhetjük, mintha egy asztalnál ülnénk a korszak legendás alakjaival, együtt idéznénk fel a millenniumi időket Bródy Sándorral, Czóbel Minkával, Feszty Árpáddal, Görgey Artúrral, Hock Jánossal, Kiss Józseffel, Kossuth Lujzával, Jókai Mórral, Pósa Lajossal, Révai Ödönnel, Szinyei Merse Pállal és Wlassics Gyulával is.

A kötetet – amely Nagybányán most kedvezményes áron, 60 lejért lesz megvásárolható – 11 grafika es 22 színes illusztráció teszi gazdagabbá, valamint egy egyedi akvarell térkép Nagybányáról. A vetítéssel kísért könyvbemutatóra augusztus 26-án, csütörtökön 18.00 órai kezdettel kerül sor, a Teleki Magyar Házban. A szerzővel Lengyel Gábor szerkesztő beszélget, moderátor Dávid Lajos. Zongorán közreműködik Mares Hanna-Blanka. Mindenkit szeretettel várunk!

Hozzászólás