Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Kézműves mesterségek oktatása felnőtteknek

Kézműves mesterségek oktatása felnőtteknek

„Mesterségről, mesterségre” címmel indított az ősz folyamán kézműves programsorozatot felnőtteknek és fiataloknak a Teleki Magyar Ház. A kezdeményezéssel egy régebbi sikeres programunk, a Kézmíves Szerdák alapgondolatát élesztettük újra, amellyel annakidején kifejezetten olyan édesanyáknak, édesapáknak, nagyobb testvéreknek kívántunk kedveskedni, akik rendszeresen elkísérték gyermeküket, kisebb testvérüket kézműves foglalkozásainkra, a Kézmíves Szombatokra, s szerettek volna zavartalanabbul elmélyülni az ott megtapasztalt foglalkozásokban, mesterségekben.

Az új kezdeményezést egy sikeres pályázat és a nagybányai önkormányzat segítsége tette lehetővé („Ősz és hagyomány: mesterségek kicsiknek, nagyoknak” 37888/09.09.2021 számú pályázati támogatás) – amelyet a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezése egészített ki, tett teljessé. Utóbbi – „A szakkör” c. internetes felület (aszakkor.hu) létrehozásával, az ugyancsak anyaországi Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködésben – egyrészt interaktív eszközöket (leírásokat, videókat, módszertani leírásokat) kínál kézműves tevékenységek folytatásához, másrészt pályázat útján eszköz- és alapanyag-szükségletet biztosít legtöbb 5 fővel (!) induló nemezelő, gyöngyfűző, hímző, csipkeverő, vesszőfonó, és mézeskalács-készítő szakköröknek.

A Teleki Magyar Ház sikeres pályázatai nyomán a (járványhelyzettől függően) szélesebb nagyközönség számára is nyitott „Mesterségről, mesterségre” program jövő évi folytatása mellett így még ebben az esztendőben elindultak nemezelő, gyöngyfűző és vesszőfonó szakköreink, amelyek 2022-ben – a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – a meglévő szakkörök mellett újabbakkal (a már jelzett témakörökben), valamint mézeskalács készítő szakkörrel fognak kiegészülni. A szakköri tevékenységek nagybányai, domokosi, koltói és szatmári kézművesek vezetésével zajlanak.

Nyilvános rendezvényeinkről, így kézműves programjainkról is a Teleki Magyar Ház közösségi oldalán, honlapján, vagy a Bányavidéki Új Szóban lehet tájékozódni, esetleg személyesen az intézmény telefonszámain, irodájában és munkatársainál.

Hozzászólás