Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

KÁSA Dávid ’70 kiállítás

KÁSA Dávid ’70 kiállítás

Az idén 70 éves KÁSA DÁVID szobrászművész jubileumi tárlatának megnyitójára szeptember 15-én, a Főtér Fesztivál 2021 harmadik rendezvénynapján, szerdán 18.00 órai kezdettel kerül sor, a Teleki Magyar Házban. A tárlatot megnyitja Feledy Balázs művészeti író, műkritikus, vendégünk Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke. Fellép a Németh László Líceum kórusa, Fülöp Gábor karnagy vezetésével. Népdalokat énekel Balog Brigitta.

A Szatmár megyében született Kása Dávid szobrászművész egészen fiatal korában jött Nagybányára. Elmondása szerint a művészet iránti szeretete és a Nagybányai Művésztelep vonzotta a festők városába. Művészi tanulmányait a Nagybányai Művésztelepen kezdte meg, festészetet tanult, majd később rájött, hogy a formák, a kövek világa sokkal közelebb áll hozzá. Kondrák Károly szobrászművész irányítása alatt ő is a kő, a márvány művészévé csiszolódott, majd, mint önálló művész húsz évig dolgozott vele együtt, a művésztelepen levő közös műtermükben.

Érdekességként szolgál az a tény is, hogy Kása Dávid, mint író is alkotott. Egyik munkájában Kondrák Károly életét foglalta össze, mindezt tanítója, kollégája információi alapján. A forma, a tér, az idő foglalkoztatja a leginkább. Művészetét meghatározza a keleti kultúra, a magyar, az ősi motívumok.

A tárlat szeptember 30-ig látogatható! Szeretettel várunk minden művészetkedvelőt!

Köszönjük a támogatás azoknak az alapítványoknak és intézményeknek, amelyek idei kulturális programjaink megvalósítását segítették: a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és Bethlen Gábor Alapnak, valamint Communitas Alapítványnak és az RMDSZ-nek.

Hozzászólás