Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Hogy még nagyobb öröm legyen magyar óvodába, magyar iskolába járni…

Hogy még nagyobb öröm legyen magyar óvodába, magyar iskolába járni…

Kerekítő mintaóvodaként folytatja tevékenységét több nagybányai óvodai csoport, valamint a domokosi, szamosardói és koltói magyar óvodai csoportok; rövidesen az ezt jelző embléma is felkerül az érintett intézmények falára, épületére.

J. Kovács Judit drámapedagógus, a Kerekítő módszer kidolgozója a hónap közepén látogatott Budapestről Nagybányára, ahol óvónőknek, tanító néniknek mutatta be módszerét és a bábozás alapjait. A programra – amelyen Felsőbánya, Szinérváralja, Domokos, Szamosardó, Koltó és Máramarossziget magyar óvodai csoportja mellett Nagybánya minden magyar óvodája és iskolája képviseltette magát – a Teleki Magyar Ház háttértámogatásával, a nagybányai önkormányzat, illetve a Communitas Alapítvány segítségével került sor. A négy különböző képzést magába foglaló sorozat keretében – a Kerekítő mellett – az ugyancsak magyarországi Lipinka program képviselője a hagyományos népművészeti tevékenységek élményalapú oktatásában támogatja a pedagógusokat. A Kalandok és Álmok Szakmai Műhely élménypedagógiai képzésben részesíti őket, a kolozsvári képzőkkel, bábművészekkel megvalósuló Bábműhely pedig a bábozás, bábkészítés titkaiba avatja be a résztvevőket.

De lássuk most először is, miről is szól a Kerekítő?

Köztudott, hogy a zenei, művészeti és érzelmi nevelés kulcsfontosságú a kisgyermekek életében. A Kerekítő az óvodai-bölcsődei élet mindennapjait színesíti, magyar népi mondókákkal és dalokkal, a Kerekítő manó hétköznapi és jelesnapi bábjeleneteivel, illetve a Kerekítő-könyvcsalád köteteivel. A módszerben kiemelt szerepet kapnak a népi mondókák, ölbeli játékok: a bizalom, az érintések és önfeledt összenevetések ideje, a kapcsolódás művészete.

A Kerekítő manó a mondókázás és bábozás személyiségfejlesztő hatására épít. A gyermekek jóbarátja: jelenléte átszövi mindennapjaikat. Az óvodában ének-zene, játék, a külső világ tevékeny megismerése, valamint mozgás, mintázás, mesélés, vagy verselés kapcsán is életre kelhet. A bölcsődei életben pedig spontán bukkan fel, igazodva a gyerekek pillanatnyi játékához, érdeklődésükhöz. A kedves figurával könnyen azonosulnak a gyerekek; közvetetten nem csak a közösségformálásban, de az érzelmi intelligencia fejlesztésében is segítségére van a pedagógusoknak.

A népi eredetű ölbeli játékok és mai mondókák felelevenítésére létrehozott Kerekítő könyvcsalád első kötete 2009-ben gyermekkönyv kategóriában megkapta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete Szép Magyar Könyv díját. Ugyanakkor a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány különdíját is elnyerte. A könyvcsalád jelenleg tizennyolc, a Móra Kiadónál megjelent könyvből áll. Több kiadvány hanganyaga a Kerekítő honlapján is elérhető. Az oldalakon bujkáló Kerekítő manóval 2-7 éveseknek szóló mesekönyvekben is találkozhatunk.

A program – amelynek nagybányai bemutatkozását a Teleki Magyar Ház, illetve pályázatával a Temperamentum Ifjúsági Egyesület és a Máramarosi Szórványért Egyesület segítette – egy hosszútávú együttműködést jelent a mintacsoportokkal és mintaintézményekkel. Utóbbi minősítést azok az óvodák és bölcsődék kapják meg, ahol minden csoport mintacsoporttá válik.

A Kerekítő módszer jól motiválja a legkíváncsibb örökmozgókat és a legvisszahúzódóbb gyerekeket is. Folyamatos élményt és inspirációt jelent a gyermekek és az óvodapedagógusok számára, ugyanakkor néphagyományaink megőrzéséhez is hozzájárul.

A Négy képzés egy csokorban – a legjobbaktól, a legjobbaknak programsorozatot – amely a Kerekítő, a Lipinka, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely és a Bábműhely képzéseit tartalmazza – a Teleki Magyar Ház szervezi, a Temperamentum Ifjúsági Egyesület, a Máramarosi Szórványért Egyesület és a Németh László Elméleti Líceum partnerségével, valamint a Communitas Alapítvány és az RMDSz, illetve Nagybánya város Önkormányzata támogatásával, a 43444/ 14.10.2021 számú támogatási szerződés keretében.

Hogy magyar óvodába, iskolába járni még nagyobb öröm legyen 😊

Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare

Hozzászólás