Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Fesztivállal dobbantott a nyár: mi is ott voltunk a Csoóri Fesztiválon!

Fesztivállal dobbantott a nyár: mi is ott voltunk a Csoóri Fesztiválon!

Mozgalmas eseménnyel dobbantott a nyár és a vakáció; az idén először megszervezett Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál nagyváradi helyszínein tíz táncoslábú fiatalunk vett részt – a Talpalat Néptánccsoport tagjai – a Máramaros megyei néptáncosokat, hagyományőrzőket képviselve. Jó volt!

A június 11-i rendezvényt összesen harminc helyszínen tartották meg egyidőben a Kárpát-medencében, azonos programokkal fogadva a résztvevőket. Erdélyben Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Szamosújváron, Kézdiszentléleken és Székelyudvarhelyen csatlakozhattak az érdeklődők. Nagyváradon a Csillagocska Alapítvány volt a házigazda, amely csaknem 500 táncost, népzenészt és kézművest látott vendégül.

Az eseménysorozat ökumenikus ünnepiistentisztelettel kezdődött, majd a templom udvarán felállított színpadon léptek fel a táncosok, fiatalok és idősebbek. A déli harangszót követően elszavalták Csoóri Sándor egyik versét, majd közös éneklések és táncok következtek. A nap hátralévő részében volt villámcsődület és gálaműsor, végül táncház zárta a fesztivált.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró, politikus Csoóri Sándor nevét viselő alapítvány támogatásának köszönhetően Kárpát-medence szerte, így mifelénk is fellendültek és erősödnek a néptánc, népi muzsika és egyéb hagyományaink őrzését, vigyázását célul kitűző mozgalmak, kezdeményezések.

A Csoóri Sándor Alap rendszeres támogatónk – ezúton is köszönjük az eddigi és – bízunk benne – ezutáni segítséget!

Hozzászólás