Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Bőr-metszetek – Balázs László kiállítása

Bőr-metszetek – Balázs László kiállítása

Február 21-én, pénteken 17.30 órai kezdettel nyitottuk meg Balázs László kolozsvári képzőművész tárlatát a Teleki Magyar Házban, közreműködött a ProfCafe Duett, Lengyel Marius vezetésével.

A rendhagyó kiállítás olyan grafikai technikát mutat be, amit kevesen gyakorolnak a képzőművészek közül. Ahogyan másnak a kő, a márvány, a vászon és sok más egyéb, Balázs László anyaga a bőr. Nem olyan látványos, mint a szobrászat, nem annyira színes, mint egy festmény, nem dallamos, mint egy zenemű – mégis mindezeket egyszerre foglalja magába Balázs László bőrbe álmodott világa. Nincs igyekezet, mesterkéltség, izzadságszag, érződik viszont a munka öröme, a kéz fantáziája. És mert ezek a metszetek ennyire puritánok, nem optimisták és nem pesszimisták: vannak. A népköltészet magabiztosságával.

Metszeteihez növényi kivonattal cserzett marhabőrt használ, főként natúr árnyalatokban, némelykor színezi, fényezi az anyagot. Bőrplasztikái, kompozíciói – legyen szó karcsú madarakról, törékenyen ringó növényekről, a gótika szárnyaló íveiről, templomokról, vagy női aktok érzékeny domborulatairól – „igen jól érzik magukat” könyvek társaságában, régi szép bútorok, íróasztalok környékén.

A kiállítás április közepéig látogatható, mindenkit sok szeretettel várunk!

Hozzászólás