Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Az ünnep mindenkié – óriás adventi koszorú és Betlehemi Láng

Az ünnep mindenkié – óriás adventi koszorú és Betlehemi Láng

A gróf Teleki Sándor cserkészcsapat ajándékaként idén is óriás adventi koszorú díszíti a Szentháromság templom előtti templomteret! Ünnepi gyertyagyújtásra az advent időszakában minden szombaton 19 órától kerül sor a Cinteremben, kis szertartás, rövid műsor, ünnepi muzsika keretében.

A Láng története:

II. Orbán pápa kérésére, firenzei lovagok a keresztes hadjárathoz csatlakoztak, hogy Jeruzsálemből vegyék el a lángot. A lovagok három évvel később, Karácsony előtt értek vissza Firenzébe, katedrálisukba tartották a lángot, onnan vitték az emberek saját otthonaikba.

Egy másik meghatározó mozzanat 1986-ban történt. Egy hölgy kezdeményezésének köszönhetően egy mozgássérült kisfiút küldtek el Linz-ből Betlehemben, hogy a Születés templomából vigye haza, majd a helyiekkel osztogassa a lángot. A hölgy azt a hagyományt szerette volna feléleszteni, amelyet édesapja is átélt gyermekkorában. A szudétanémet területeken Karácsonykor az volt a szokás, hogy a főtereken feldíszített lucfenyőkön levő gyertyák lángjáról azt mondták a gyermekeknek, hogy azokat maga Jézus Krisztus gyújtotta meg. Karácsony estéjén mind összegyűltek, majd a lángot az emberek hazavitték otthonaikba. Az akció olyannyira jól sikerült, hogy az ENSZ az 1986-os évet a béke évének nyilvánította, jelképe pedig maga a láng lett.

A cserkészek a világ minden zugából csatlakoztak a mozgalomhoz. Fontosnak tartják a láng terjesztését, mert a békét és a hitet szimbolizálja. Fontos, hogy a fény eljusson mindannyiunk otthonába, hiszen a betlehemi pásztorok is a fényes csillag segítségével jutottak el az újszülött Kisjézushoz.

Rövidesen megérkezik hozzánk is a Betlehemi békeláng, az utolsó gyertyát az óriáskoszorúról azzal fogjuk meggyújtani! Az eseményre felekezettől függetlenül szeretettel várják az ünnepre készülő nagybányaiakat!

Szenteste minden magyar templomnál osztogatni fogjuk a lángot!

Hozzászólás