Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Könyvbemutató: A világ legbűbájosabb városa

Könyvbemutató: A világ legbűbájosabb városa

2022. március 9-én 18 órai kezdettel legújabb, „A világ legbűbájosabb városa – Nagybánya az irodalomban” címmel megjelenő kiadványunk könyvbemutatójára kerül sor, amelyre szeretettel hívunk minden érdeklődőt! A kötetről beszélgetnek, kedves műveikből felolvasnak Bertóti Johanna, a kötet szerkesztője, Balogh E. Csaba a bevezető tanulmány szerzője, valamint Dávid Lajos a kötetet megjelentető Teleki Társaság vezetője. Soha máskor nem hallott, sehol máshol be nem mutatott meglepetés-dalaival közreműködik a Rabama zenekar!

Az antológiában közreadott irodalmi művek, versek és prózai szövegek segítségével valóságos időutazásban részesülhetünk. Régi korok hangulatába csöppenünk bele, lelki szemei előtt megelevenedik a hajdani Asszonypataka, ahol elődeink éltek, s ahol annyi híres-neves ember megfordult. Amelyről így ír Tabéry Géza „A festők, aranyrabszolgák, és a víg fürdővendégek városa” című elbeszélésében:

„Fekszem patakparton a híres kobalt ég alatt. A nap úgy tűz le, hogy az alélt strandolók mindegyike egy-egy agyonsújtott, barna áldozatnak tűnik. A lustaság áldozatainak. S a dús, zöld patakpart, a minoriták rétje a Kereszt- és Virághegy alatt, a csodálatos vonalú hegysor közvetlenül fölöttünk, úgy égeti be magát a szembe, mint a nap barnító heve a bőr pórusaiba. Messze a Zazar apadt habjai csörögnek sivár, tar köveken. Itt közvetlen közelben a Ravasz patakkal egyesült Szentjánospatak zúg, kissé távolabb a Fokhagymás-patak. S fejünk felett százados fáknak lombjai…Csoda-e, hogy amíg idejövünk, a rét bokrai között szinte tíz-húsz lépésre bukkanunk kék munkásruhába, nagy parasztszalmakalapba és szandálba egyenruházott olajfoltos, furcsa emberekre?! Az egyik állva bökdösi maga előtt a kifeszített vásznat. Festő! A másik ülve, a térdére fektetett deklin rajzolja a Morgó-hegyet, melyről mindenki tudja, hogy eső vagy jó idő egyként az ő iromba gerince mögül várható. S az ülve foglalatoskodó fiatalember is festő! Napernyő alól kutatva nézi a hegyeket, pardon: a “motívumokat”, egy harmadik kékruhás. Festő! A negyedik könnyebb végéről udvarol, az ötödik vitatkozik. Festő, festő, festő!!Kobalt ég, festő, patak, buja rét. Ódon házak, festő, fürdővendég. Dalos kedv és nyűtt bányászemberek ólomarca és megint csak festő! Erdélyben ugyan ki ne találta volna ki, melyik városban vagyunk?”

A világ legbűbájosabb városa – Nagybánya az irodalomban. Rólunk szól, polcainkra kívánkozik!

A könyvbemutatóra szeretettel várunk mindenkit!

A Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és Bethlen Gábor Alap, valamint a Communitas Alapítvány és RMDSZ támogatásával!

Hozzászólás