Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

A valódi Báthory: előadás és könyvbemutató

A valódi Báthory: előadás és könyvbemutató

Kor- és jellemrajz egy reneszánsz uralkodóról, regényes formába öntve – így jellemezte a szerző Gál Vilmos izgalmas történelmi regényeit, amelyek történelmi kalandozással egybekötött könyvbemutatójára 2022. május 6-án, pénteken 18.00 órai kezdettel kerül sor, a Teleki Magyar Házban.

Báthory István fejedelem személye bölcsességével, politikusi képességeivel és nemzete iránti alázatával emelkedik ki a magyar történelem egyik viharos, kaotikus korszakából. Gál Vilmos regényeiben (A korona ára, A katonakirály) hatalmas, humorral és élettel átszőtt élő tablót vetít elénk, amely sokoldalúan, nagyon alapos történelmi tények, illetve a fikció elegyeként tárja elénk az erdélyi fejedelem és lengyel király személyiségét, nagyságát és bátor, olykor nehéz döntéseinek hátterét. Pontosan ábrázolja a 16. századi Európa történelmét, szokásait, orvoslását, kultúráját és divatját, miközben szerethető – vagy éppen ellenszenves – hősei emberi kalandok sorát élik át, szerepet kap a hűség, a becsület, a szerelem, a kitartás, de ugyanúgy a hűtlenség, árulás és ármány is.

A cselekmény napjainkhoz képest jó fél évezreddel korábban történik, de a regényben felbukkanó kérdések, problémák a 21. század embere számára sem ismeretlenek: mennyire engedjük életünkbe a hagyományok rovására az újat; szentesítheti-e a cél az eszközt; milyen mértékben befolyásolhatnak valakit az érzelmek, amikor nemzetek sorsáról kell döntenie?

Ha érdekel, hogy:

● mi jellemezte a XVI. századi Erdély politikai életét, orvostudományát, étkezését és öltözködését;
● milyen gyógymóddal kezelhető a francnyavalya;
● mit jelentett a XVI. században a „gyógyszerészlobbi”;
● hogyan viszonyult egymáshoz Erdély és Magyarország a korban;
● milyen volt egy XVI. századi bordély;
● miből állt egy korabeli lakoma;
● hogyan dolgozott egy sebész a csaták idején;
● hogyan került Báthory a lengyel trónra, és miként zajlott a királyválasztás;
● voltak-e erkölcsi botrányok a nagy európai dinasztiákban;
● miért tagadja meg elsőszülött fiát egy erdélyi nemes;
● milyen volt egy néma ember élete a kor társadalmában;

akkor szeretettel várunk a május 6-i eseményre, a Teleki Magyar Házba!

Gál Vilmos a Nemzeti Múzeum történésze. 1972-ben született Budapesten. Középiskolai tanulmányait követően az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem, illetve muzeológia szakon szerzett egyetemi diplomát. Belekóstolt a tanári pályába, majd 1998-tól napjainkig a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereként dolgozik. Első két történelmi regénye (Antantmisszió, 2013.; A lengyel freskó, 2017.) a 20. század két sorsfordító korszakába, az 1919-es román megszállás, illetve a lengyelek második világháború alatti Magyarországra menekülésének időszakába kalauzolja olvasóit. A Báthory kötettel a szerző kilép komfortzónájából, és a kora újkori magyar történelem egyik legérdekesebb személyiségének életét, uralkodását rajzolja meg.

Hozzászólás