Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

A magyar kultúra JÖVŐ HETE a Házban

A magyar kultúra JÖVŐ HETE a Házban

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy vagyunk, mint vagyunk ebben a változó, vajúdó világban. A kérdésben rendszerint ott motoszkál az együttérzés, hogy hát hogyan is lennénk: kilátástalanság, drágulás, drámai népességfogyás, – aztán jön a meglepődés, amikor azt mondjuk: köszönjük, jól. Miért is ne lennénk? Sok az esemény és az ember körülöttünk, ezen belül is sok (és egyre több) a gyermek és fiatal, munka van bőven, s bár minden döcögősebben megy mint 20 évvel ezelőtt, nincs túl sok időnk a jövőn aggodalmaskodni. Nincs annál nagyobb öröm, mint egy gyermektáncház nyüzsgése, a szakkörös programok alatt az ajtók mögül kiszűrődő nevetés, a csemetéiket figyelő anyukák mosolygó arca, vagy látni az iroda ablakából a kiscserkészekre várakozó, ismerkedő-beszélgető szülők sokaságát.

Összeszámoltuk: egy átlagos héten kb. 400-an fordulnak meg a Házban – az előttünk álló héten még ennél is többen, merthogy nem lesz átlagos a hét.

HÉTFŐN délelőtt az Észak-Erdély cserkészkörzet úgynevezett „táborkapu próbája” lesz nálunk (rendhagyó esemény, amolyan felvételi vizsga azok számára, akik őrsvezető képzőbe jelentkeztek). Délután indul a gitároktatás kezdőknek (2 csoportban) és haladóknak, sor kerül a nagybányai gyermekkórus első próbájára és diákszínjátszóink is próbálnak. Utóbbiak (emlékezzünk): ősszel megnyerték a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivált, a fesztiváldíjas előadást februárban Nagybányán is bemutatják.

KEDDEN délelőtt – megintcsak rendhagyó módon – elsősegély-képzés lesz cserkészvezetőknek (őrsvezetőknek, segédőrsvezetőknek), délután pedig, ahogyan hétről-hétre, a gyógytornász csoport lányai találkoznak (két csoportban) nagytermünkben.

SZERDA a baba-mamás napunk: egyik héten délelőtt, a másikon délután, most éppen délelőtt játszanak, mondikálnak-mondókáznak a hozzánk látogató babák és kisgyermekes anyukák. Délután gyertyakészítő és makramé szakköreink működnek (a nemezelőink ezen a héten szünetelnek), a sort, s a Házat – mint minden szerdán -, az EKE Gutin Osztályának tagjai zárják.

CSÜTÕRTÖKÖN délután, ahogyan hétről-hétre, ezúttal is muzsikál a Muzsikáló Ház, citerázó, furulyázó, hegedűn, brácsán és nagybőgőn zenélő tücskeink töltik meg kisebb termeinket, míg a nagyteremben TáncHáz zajlik: az aprók táncát a Talpalatocska és a Talpalat fogja követni, majd felnőtt táncház rekeszti be a napot.

A PÉNTEK megintcsak szakkörös nap lesz: délután hímző, gyöngyfűző és bútorfestő szakköröseinket várjuk a Házhoz.

A SZOMBAT ezúttal is a cserkészprogramoké lesz: délelőtt foglalkozások lesznek, délután pedig az újoncok farsangolnak.

VASÁRNAP… vasárnap itthon vagyunk. Talán…

Ha töltekezni szeretnétek, látogassatok el hozzánk. Eredményes, szép hetet mindannyiatoknak!

Ifjúsági, hagyományőrző és gyermekprogramjainkat a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Tehetség Program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Csoóri Sándor Alap, a budapesti Rákóczi Szövetség, a Communitas Alapítvány és az RMDSz, valamint a nagybányai Városi Tanács is támogatja!

Hozzászólás