Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

A HELY, AHOL ÉLÜNK: A szilágysági agyag lelke

A HELY, AHOL ÉLÜNK: A szilágysági agyag lelke

A nagybányai fazekasság évszázadokon át majdnem annyira híressé tette a várost, mint az arany és ezüst, s majd később a festőiskola. De a közeli nagy szilágysági fazekasközpontokban is kiváló fazekasok dolgoztak. Egyedi formájú, sajátosan díszített termékeik igen keresettek voltak szerte a Kárpát-medencében. „A nagybányai príma edény volt, de a zilahiak sem hagyták magukat” – mondják a désházi fazekasok, akiknek Zilah és Nagybánya mellett az összes környékbeli fazekasközponttal versenyezniük kellett. A szép és tartós désházai fazék, csupor, lyuggatott palacsinta-tányér és szilke a közelebbi és távolabbi vásárokon is mindenfelé ismert volt.

Április 27-én 18:00 órától vendégünk SZABÓ ATTLA, a Zilahi Történelmi és Művészeti Múzeum muzeológusa, a désházai kerámia és fazekasság kiváló ismerője!

Töltsd velünk a kedd estét! Új, helytörténeti sorozatunk keretében nagybányai, máramarosszigeti, szatmári, zilahi, besztercei vendégek látogatnak hozzánk, izgalmas-érdekes előadásokkal.

A járványügyi korlátozások miatt az előadásokat ÉLŐBEN IS közvetítjük Facebook oldalunkon, ugyanakkor korlátozott számban személyesen is szeretettel várjuk közönségünket. Kérjük jelezzétek részvételi szándékotokat akár egy sms-ben, a 0744919166-os telefonszámon

Hozzászólás