Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

A farsangi vándorcirkusztól a Csöme-égetésig

A farsangi vándorcirkusztól a Csöme-égetésig

A farsang a vízkereszt és hamvazó szerda közötti időszak. Ekkor szoktunk mulatságokat tartani, jelmezbe öltözni, ekkor temetjük el a telet, búcsúzunk a hidegtől, a réteges öltözettől és reméljük az influenzától is. Mindenki igyekszik jól érezni magát, hiszen a farsang után a negyven napos húsvéti nagyböjt kezdődik.

Cserkészeink keretmesés farsangi mulatságokkal ünnepeltek. Első alkalommal a Csinnadratta Vándorcirkusz látogatott a Házba. Jöttek zsonglőrök, kötéltáncosok, bűvészek, akrobaták, bohócok, állatidomárok, légtornászok, sőt különleges cirkuszi állatok is, s a cserkészcsapat újoncai abban a különleges szerencsében részesültek, hogy velük tölthették az egész délutánt.

Második és harmadik cserkészfarsangunk a cigánypalotában zajlott. Összegyűlt az egész nyámé, nagyot lakomáztunk és mulatoztunk. Mindenki a legjobb culáját vette fel; a kiscsajok, nagycsajok, kiscsávók és nagycsávók sürögtek-forogtak a jak (tűz) körül, ünnepi asztalt terítettek, csörögét sütöttek, töltött káposztát főztek. Volt khelelés (tánc) is, meg basavelés (muzsika). Mivel sok cserkészünk van, két hétvégén mulatoztunk, különböző korosztályokkal.

A negyedik cserkészfarsangunk során egy exkluzív luxusutazáson vehettek részt a meghívott kisasszonyok és fiatalurak, a hatalmas Baden-Powell óceánjáró fedélzetén. Kaszinó… különleges koktélok… elegancia… kifinomult parfümillat… neves bárzongoristák… táncparkett és kiváló muzsika… A sokcsillagos Andor séf konyhájának titkaiba is bepillanthattunk: a kisasszonyok ínycsiklandozó desszerteket készítettek, a fiatalemberek pedig az est főételét állították össze. Bőven volt részünk kalandban is: elvették az áramot, lekötözték a pénztárost és eltűnt a széf. Partraszállásunk előtt azonban mindet akadályt sikerült legyőznünk, s szerencsésen és épen érkeztünk meg a kikötőbe.

Tornászlányaink is megtartották hagyományos farsangi mulatságukat. Ügyességi játékokon vettek részt, tomboláztak, szórakoztak, ettek-ittak és a végén házi készítésű ünnepi tortát is fogyasztottak. A Baba-Mama Klub farsangja is nagyon jól telt. Voltak katicabogarak, méhecskék, királykisasszonyok, tűzoltó, focista, kiskutya, szarvas, brémai muzsikusok, kalapos úriember, sőt egy indián nő és egy fekete macska is.

A táncházban idén a szatmári Röpike Néptánccsoporttal közösen mulattunk, búcsúztunk a téltől, hagyományainkhoz híven kiszebábot, azaz Csömét égettünk a Ház udvarán. Bónuszként a Muzsikáló Ház tagjai tartottak farsangi kiskoncertet.

Köszönjük a szervezésben-lebonyolításban oroszlánrészt vállaló őrsvezetőknek és segédőrsvezetőknek, valamint felnőtt cserkészeknek és a Cincér-pincéreknek is az ötleteket, segítséget, odaadást! Köszönjük a tornászlányoknak, hogy újra megtanították nekünk, hogy a kor csak egy szám! Köszönjük a babáknak, mamáknak és papáknak, hogy rendszeresen jókedvvel töltitek be tereinket! A táncházasoknak és a Muzsikáló Ház tagjainak pedig köszönjük, hogy általuk tovább élnek hagyományaink!

A nagybányai cserkészcsapat programjait, a Teleki Magyar Ház, illetve a Temperamentum Ifjúsági Egyesület közreműködésével, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ, a Nemzeti Tehetség Program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint Nagybánya város Önkormányzata támogatja.

Hozzászólás