Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

125 éves a festőiskola: kiadványok az évfordulóra

125 éves a festőiskola: kiadványok az évfordulóra

Láng-Kovács Éva: Festők a szabadban. A nagybányai művésztelep regénye

Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus közel száz könyvtári és levéltári forrásra támaszkodva dolgozta fel Hollósy Simon és a nagybányai festőifjak életét. A fordulatokban gazdag regény lapjain hitelesen elevenednek meg a századforduló eseményei, bepillantást kapunk az egymással is rivalizáló festők magánéletébe, a kiállítások körüli bonyodalmakba, s közben úgy érezhetjük, mintha egy asztalnál ülnénk a korszak és a régi Nagybánya legendás alakjaival. A kötetet 11 grafika és 22 színes illusztráció teszi különlegessé, valamint egy egyedi akvarelltérkép Nagybányáról.

Bay Miklós: A nagybányai festészet és Thorma János

A modern magyar festészet kialakulásának legfontosabb színhelye volt Nagybánya, és az itt megalakított festőiskola. Bay Miklós négy évtizedes műgyűjtői tevékenységének köszönhetően a téma kiváló ismerője. Azok számára is közel hozza a festőtelep történetét, akik sosem jártak a Máramaros megyei településen. A festőiskoláról, annak történetéről és az intézményben tevékenykedő legfontosabb festőkről, és azok világlátásáról kap képet az olvasó. Ez a könyv röviden összefoglalja a művésztelep fő korszakait: kezdetek, a neósok megjelenése utáni évek és a Trianont követő időszak változásait. A művészek, és alkotómunkájuk jobb megismerése érdekében a szerző összegzi a nagybányai festők elismeréseit, kitüntetéseit is. A mondanivaló megértését segítik az illusztrációk: korabeli fényképek, képeslapok, illetve az iskola neves alkotóinak művei. Ez a kötet mindenki számára nélkülözhetetlen, aki a 20. századi magyar festészet iránt érdeklődik.

Egyszervolt Nagybánya – a piktorok vásznain

2022. évi 12+2 oldalas képes falinaptárunk nagybányai festők munkáit tartalmazza.

SUBA ZOLTÁN: Nagybányai fényképtár

Egy ember a régi városból, aki átélte és végig fotózta a XX. századot. Mindmáig ismeretlen és ritka fényképfelvételek, üvegnegatívok, papírképek, fekete-fehér filmképek Nagybányáról és környékéről, a város történéseiről, az itt élő emberekről…Fűzött keménykötésben, 180 oldalon, magyar és román nyelvű képaláírásokkal.

Keressétek irodánkban, munkanapokon 15-20 óra között!

Hozzászólás