Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Talpalatos, táncházas (majdnem) tíz esztendő

Talpalatos, táncházas (majdnem) tíz esztendő

Kimondani is sok: a Talpalat Néptánccsoport lassan 10 éves múltra tekint vissza… 2014-ben alakult. Emlékszem: tettük-vettük a számba jövő neveket, aztán Talpalat lett, a Ház (egyik) jelmondatának választott Reményik-versrészlet után: „…mentsd, azt a talpalatnyi helyet…” Táborainkból, táncházainkból kinőtt, azokban felcseperedett (vagy akkor még fel sem cseperedett) gyermekek, pöttöm leánykák, legénykék voltak a tagjai akkoriban – ma már felnőttek, egyetemisták, mindannyian.

Nagybányán szinte a mozgalom kezdeteitől működik táncház, amely a legkeményebb kommunista időket is átvészelte, s amely 2002-ben az abban az évben alakult Teleki Magyar Házban lelt otthonra. A szeptember-július időszakban azóra is heti rendszerességgel működik. Ahogyan teltek az évek, szatmárnémeti oktatóink, Kása Zsolt és Melinda vezetésével táncházasaink, majd a Talpalatosok is egyre többet tanultak, gyarapodtak. A rendszeres heti próbák és a nyári edzőtáborok keretében felcsíki, szatmári, szilágysági, kalotaszegi, mezőségi, széki és moldvai csángó táncokkal gazdagodott repertoárjuk. A néptánccsoport jó hangú tagjai 2017-ben (az ekkoriban alakult Berena Zenekar tagjaival együtt) a Pál István Szalonna által szervezett kárpátaljai népzenei mesterkurzuson is részt vehettek. 2018-ban már Budapesten, a Magyarság Házában léptek fel, 2019-ben pedig Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban vendégszerepeltek.

A Csoóri Sándor Program indulása látványos minőségi változást hozott a Talpalat mindennapjaiban. 2017-2019. között csodálatos szatmári és mezőségi viseleteket készíttettünk táncosaink számára, ettől kezdve minden jelesebb esemény alkalmával, így a Főtér Fesztivál (Nagybányai Magyar Napok) keretében szervezett Bányavidéki Táncháztalálkozókon is ezekben léptek fel.

A generációváltás nehézségei (mint minden ifjúsági csoport életében) nálunk is megmutatkoznak: mostanra elkerült Nagybányáról és leginkább más városok egyetemein tanul az első nagyra nőtt Talpalatos nemzedék, s lassan az utánpótlás-csoport, a Talpalatocska veszi át helyeiket. 2022-ben és a 2023. esztendő első felében azonban még minden a korábban megszokott rend szerint zajlott.

A rendszeres táncpróbák és táncházak mellett fiataljaink nyári edzőtáborokban vettek részt Szatmárnémetiben (a Röpike Néptáncegyüttessel közös szervezésben), illetve Nagybányán, az őszi Bányavidéki Táncháztalálkozókra készítve elő új koreográfiát. 2022. májusában ott voltak a XXVI. Szamosújvári Nemzetközi Néptáncfesztiválon. Júniusban a nagyváradi Csoóri Sándor Fesztiválon léptek fel. Szeptemberben a Főtér Fesztiválon mutatkoztak be újra, ezúttal is népes közönség előtt. Majd, a Kultúrházak éjjel-nappal program keretében, a szatmárnémeti Röpike Néptáncegyüttessel szerveztek táncházat, a magyarországi Szikes Zenekar kíséretével.

Decemberben óévbúcsúztató, 2023 februárjában farsangi táncházakon táncoltak. Idén márciusban Felsőbányán léptek fel, a Művelődési Házban szervezett március 15-i ünnepség keretében, májusban pedig a sepsiszentgyörgy Folker Együttes húzta nekik a talpalávalót a Teleki Magyar Házban. Végül az idei nyári tábort követően újra ott álltak (mint minden alkalommal) a Főtér Fesztivál nagyszínpadán.

A nagybányai néptáncos hagyomány az elmúlt évtizedekben sok mindent megért: mélységeket és magasságokat, voltak sikeres időszakai és mélypontjai. Hogy most már hosszú idő óta táncházas kicsik és nagyok, gyermekek és felnőttek töltik meg hétről-hétre a Teleki Magyar Házat, nagyon sokan, az a Talpalat mosolygós, lelkes fiataljai által teremtett divatnak is köszönhető. És viszont: az igazi Talpalat-utánpótlás ott növekszik-gyarapszik az aprók táncházában, reményt nyújtva arra, hogy újabb 10 év múlva is lesz néptánccsoport Nagybányán.

A Talpalat Néptánccsoport és a nagybányai Táncház működését 2022-23-ban a Csoóri Sándor Alap, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatta. Köszönjük a segítséget!