Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Színédzserek: hét esztendő a színpadon

Színédzserek: hét esztendő a színpadon

Ifjúsági programjaink őszi idénykezdése előtt/elején talán nem árt bár gondolatban felidéznünk az előzményeket: hogyan, mikor, miként is indult Nagybányán a táncház, a cserkészmozgalom? Hogyan, mikor, miként szerveztük első táborainkat a Házban, vagy indultak tehetségprogramjaink: a Muzsikáló Ház, a Genius loci Képzőművészeti Tehetségműhely, vagy Színjátszó Műhelyünk, amelynek tinédzser tagjai jelenleg – egy sikeres nyári tábort követően – épp az idei Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválra (PADIF) készülődnek…?

Színjátszó tábort hét esztendővel ezelőtt, 2016-ban szerveztünk először, Moldován Blanka és Frumen Gergő, a szatmárnémeti Harag György Társulat színészeinek szakmai irányításával. A kezdeményezés kezdettől sikernek örvendett. 2017. évi táborunk záróelőadását („Nagybánya mesék”) Budapesten a Magyarság Házában is bemutathattuk, s még ebben az évben az előadás II. helyezett lett a szilágycsehi PADIF-on; az országos versenyen 28 csapat mintegy 400 diákja vett részt. A „Nagybánya mesékkel” 2019 januárjában Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Ház színpadán is vendégszerepelhettünk.

Nyári színjátszó táboraink résztvevőiből 2021-ben diákszínjátszó csoport alakult, illetve a Nemzeti Tehetség Program keretében és támogatásával rendszeres diákszínjátszó műhely indult. A műhely, illetve a továbbra is megszervezett nyári táborok tevékenységeibe egy időre Balogh Csaba magyar nyelv- és irodalom szakos tanár is bekapcsolódott, aki sok évvel ezelőtt egész generációkban ébresztett kedvet a színészi pálya iránt (a hajdani Fülemile Diákszínjátszó Csoport tagjai között a ma már tehetséges színész Moldován Blankát is ott találjuk).

Diákszínjátszó műhelyünk legutóbbi, 2022 júliusától 2023 júniusáig tartó időszakában két korcsoportban összesen 15-en kapcsolódtak be a rendszeres heti tevékenységekbe. 2022. augusztus 29. és szeptember 3. között (akárcsak idén júliusban) a nyári színjátszó tábort is megszerveztük, ez utóbbiban 19-en vettek részt, továbbra is Moldován Blanka és Frumen Gergő irányításával.

A tábor lezárásaként a fiatalok sikeres előadással mutatkoztak be a szülőknek, hozzátartozóknak. A „Kínédzserek” című produkcióval a Szatmárnémetiben megrendezett Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztiválra (ODIF) is beneveztek diákszínjátszóink, ahol 2022. november 11-én megnyerték az általános iskolások csoportversenyét, egyik színjátszónk, Martinez-Bunda Jázmin pedig a legjobb egyéni alakításért járó díjjal térhetett haza! Az előadást 2023. február 27-én Nagybányán is bemutattuk, teltház előtt, a Városi Színház Stúdiótermében.

Programunkat 2022-23-ban a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta, a Teleki Magyar Ház Társaság közreműködésével, a Nemzeti Tehetség Program keretében. Köszönjük a támogatást!

A Teleki Magyar Ház a Nagybánya-környéki Bányavidék szórványközpontja, Erdély mintaértékű szórványintézménye. Két évtizede szervez felnőtt és ifjúsági programokat, hagyományőrző, közművelődési, kulturális rendezvényeket. A fiatalok számára művészeti, zenei, színházi tehetségsegítő műhelyeket (Nagybánya Képzőművészeti Műhely, Diákszínjátszó Tehetségműhely, Muzsikáló Ház zenei tehetségprogramok) és cserkészprogramokat, a felnőtteknek, fiataloknak kézműves szakköröket és műhelyeket is kínálunk. 2015-ben elnyertük az Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést, amelyet Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2019-ben megerősített. 2021-ben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) ajánlásával Tehetségek Szolgálatáért Közösségi Díjban részesültünk.