Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Petőfi nyomában, határon innen és túl

Petőfi nyomában, határon innen és túl

A PETŐFI 200 emlékévben két autóbuszos emléktúrát is szerveztünk Nagybányáról. Tavasszal, május 26-29. között (a csíksomlyói búcsú időszakában), a költő erdélyi utazásainak egyes helyszíneit jártuk végig, Székelykeresztúrtól Segesvárig, Tordától Fehéregyházáig. Az elmúlt, november 3-5-i hétvégén pedig a költő életének magyarországi igazodási pontjait kerestünk fel: a kiskőrösi szülőhelyet, Kiskunfélegyházát, a gyermekévek tanúját, Kecskemétet, ahol iskolába járt, és Debrecent, ahol Szendrei Júliával volt első közös otthonuk, s ahol fiúkat, Zoltánt is megkeresztelték. Természetesen a pákozdi csata emlékhelyét és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum látványos kiállításait sem hagyhattuk ki.

Utazásaink térképére Erdély és Magyarország más honismereti-turisztikai látnivalói is felkerültek. Erdélyben Csíksomlyó mellett Szék és Pusztakamarás, Kőrispatak és Szejkefürdő, s a Szent Anna tóhoz, Prázsmárra és Brassóba is ellátogattunk. Magyarországon nem maradhatott ki a Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország Park, sem a kiskunhalasi Bay-gyűjtemény és Thorma János Galéria. S ha már Várpalotán volt szállásunk, a nemrég megújult Trianon Múzeumot és a Nagy Magyarország Parkot is megtekintettük.

A két út során közel 3000 kilométert tettünk meg „Petőfi nyomában”, 20 személyes kisbuszokkal. Útitársaink közül hárman, a Petőfi-emlékév alkalmával meghirdetett tavaszi nyereményjátékunk nyertesei (Kádár Helén, valamint Balogh Enikő és Fazekas Magdolna) pedig ingyenesen vehettek részt második kirándulásunkon!

Köszönjük, hogy velünk tartottatok, a Nemzeti Kulturális Alap PETŐFI 200 Ideiglenes Kollégiumának pedig a támogatást!