Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Négy éves a Muzsikáló Ház… és egyre hangosabb

Négy éves a Muzsikáló Ház… és egyre hangosabb

A Teleki Magyar Ház Muzsikáló Ház című programját, egy (Markó Botond és Kuttner Fruzsina által vezetett) nyári tábor sikerén felbuzdulva, 2019-ben indítottuk, különböző korosztályok, de leginkább gyermekek és fiatalok számára. Hangszeres zenei oktatás így negyedik esztendeje zajlik a Házban. Az elmúlt években iskolaidőben heti rendszerességgel vártuk a nagybányai és környékbeli résztvevőket, akiket a hegedű, brácsa, nagybőgő, citera és furulya használatára tanítottak szilágysági oktatóink: Gáspár Attila (Zilah – citera és furulya), valamint Major Arnold (Zilah – vonós hangszerek).

A Teleki Magyar Ház épületegyüttese és kertje ideális helyszínt biztosított a foglalkozásokhoz. Az évközi programot továbbra is nyári „Tücsöktáborokkal” igyekeztünk gazdagítani, ilyenkor bizonyos esztendőkben tangóharmonika és kobza oktatására is sor került. „Tücskeink”, akár a nyári táborok lezárásaként, akár az évközi programot színesítve, alkalmi koncerteken mutatkoztak be minden esztendőben a közönség, szülők, hozzátartozók előtt, ezen kívül sikerrel léptek fel különböző helyi rendezvényeken, így a Szent István Napokon, valamint a szeptemberi Főtér Fesztiválon.

Idéntől a (korábban Jenei István és Jenei Ádám által vezetett) gitároktatás is újraindult. Korábbi tapasztalataink alapján 2022 őszén még kb. 20-25 nagybányai és környékbeli fiatal és felnőtt résztvevőre számítottunk, a gitár oktatását lenyűgöző lelkesedéssel és elkötelezettséggel felvállaló (középiskolás!) Pápai Renátának (Szinérváralja) is köszönhetően azonban mintegy félszázan jelentkeztek a Muzsikáló Ház 2022-23. évi programjaira! Velük (különböző tudásszinteken) a következő hangszerek oktatását indítottuk el októberben, illetve (a gitár esetében) januárban: hegedű (9 résztvevő), brácsa (1 résztvevő), nagybőgő (1 résztvevő), citera (8 résztvevő), furulya (3 résztvevő), és végül gitár (28 résztvevővel).

A 2022 októberétől 2023 júniusáig hétről-hétre zajló, összességében 170 órás foglalkozás-sorozatot februárban farsangi koncert színesítette. 2022 nyarán és idén augusztusban is megszerveztük Tücsöktáborunkat, amelynek idei zárókoncertjén már közel 50 fiatal és néhány felnőtt résztvevő szerzett örömet a szépszámú közönségnek! Kiváló alkalom volt ez arra, hogy a különféle hangszerek művelői rácsodálkozzanak egymásra, megtapasztalják egymás zenei készségeit, képességeit. Citerásaink 2022. október 24-25. között a nagyváradi Csillagocska Alapítvány által szervezett népi citera mesterkurzuson is részt vettek.

Programunkat 2022-23-ban a Csoóri Sándor Alap, a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Communitas Alapítvány és az RMDSz, valamint Nagybánya város Önkormányzata támogatta, a 29596/07.07.2023 számú támogatási szerződés keretében, a Máramarosi Szórványért Egyesület és a Temperamentum Ifjúsági Egyesület közreműködésével. Köszönjük a támogatást!

Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare

A Teleki Magyar Ház a Nagybánya-környéki Bányavidék szórványközpontja, Erdély mintaértékű szórványintézménye. Két évtizede szervez felnőtt és ifjúsági programokat, hagyományőrző, közművelődési, kulturális rendezvényeket. A fiatalok számára művészeti, zenei, színházi tehetségsegítő műhelyeket (Nagybánya Képzőművészeti Műhely, Diákszínjátszó Tehetségműhely, Muzsikáló Ház zenei tehetségprogramok) és cserkészprogramokat, a felnőtteknek, fiataloknak kézműves szakköröket és műhelyeket is kínálunk. 2015-ben elnyertük az Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést, amelyet Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2019-ben megerősített. 2021-ben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) ajánlásával Tehetségek Szolgálatáért Közösségi Díjban részesültünk.

81 hozzászólás

Comments are closed.