Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Lugossy László és Lugossy Edit kiállítása elé

Lugossy László és Lugossy Edit kiállítása elé

Az elmúlt hónapokban több esemény is a hazatérés jegyében zajlott le Nagybányán.

Hazatértek – Deák Árpád szobrászművész által megmintázva, ércbe öntve – a nagybányai festőiskola alapító művészei: Hollósy Simon, Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János és Iványi Grünwald Béla. Ötük alakja ma már ott pompázik a város régi főterén, s ahogyan ezt a minap le is írtam, Nagybánya számára ez akkora fegyvertény, mint Szent László király ércszobrának felállítása Nagyváradon – mi több, ugyanazon szobrászművész mesterremekeként.

Hazatértek – nem csak alapító művészeink, de maguk a remekművek is, egy szeptember 24-ig még látogatható nagyívű kiállítás keretében, a Nagybányai Képzőművészeti Múzeum és a budapesti Ernst Galéria kiváló együttműködését igazolva. Ezt a megvalósítást teszi még kerekebbé a Mikola-kiállítás, amely csütörtökön nyílik a Várvédő Galériában, ugyancsak a Főtér Fesztivál rendezvényeinek sorában.
És végül hazatértek – jó három évtized után – alkotásaik által Lugossy László és Lugossy Edit egykori nagybányai képzőművészek, akik számára az elmúlt harminc esztendőben Veszprém jelentette a művészi kiteljesedés és önmegvalósítás terepét. Esztendő elején egy a Kossuth Rádóban elhangzott interjú nyomán kerestem meg kettőjüket, hogy nem-e lenne kedvük az idei év folyamán a Teleki Magyar Házban kiállítani. Azonnal igent mondtak, s rövidesen az is kiderült, hogy az eseménynek az idei Főtér Fesztivál keretében tudunk majd méltó alkalmat biztosítani.

Szomorú fintora a sorsnak, hogy csak egyiküknek adatott meg a lehetőség, hogy ezt a hazatérést személyes jelenlétével is megpecsételje; Lugossy Edit már nem érhette meg, hogy csodálatos textilmunkái méltó helyükre kerülhessenek ezeken a falakon.

A teltházas kiállítást Bordás István kulturális szakértő, a Sárospataki Képtár korábbi vezetője nyitotta meg, a nagy számban összesereglett művészetkedvelők, régi barátok és ismerősök előtt zongorán közreműködött Mares Hanna Blanka.

A kiállítás kizárólag a Fesztivál hetében, vagyis vasárnap délutánig látogatható. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Kulturális programjainkat a Communitas Alapítvány és az RMDSZ, valamint Nagybánya város Önkormányzata támogatja, a 31395/21.07.2023 számú támogatási szerződés keretében, a Teleki Társaság közreműködésével.

Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare