Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Könyvbemutató: Latrok ideje

Könyvbemutató: Latrok ideje

Gál Vilmos regényének fő helyszíne Nagyenyed, témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, illetve a nagyenyedi, zalatnai, abrudbányai, verespataki és általában az erdélyi vérengzések történetének bemutatása. Az 2022 júniusában debütált regény megírását hároméves kutatómunka előzte meg. „Jó harminc évvel ezelőtt gondoltam arra először, hogy Avram Iancuék gaztetteit meg kellene írni. Alig két-három szépirodalmi alkotásról tudok, amely ezzel a szomorú történettel foglalkozott az elmúlt 173 évben. Úgy voltam vele, itt az ideje leírni, kimondani azt, hogy mi történt akkor Erdélyben” – vallotta Gál Vilmos.

A kritika pozitívan fogadta a regény megjelenését. „Gál Vilmos írói tudását dicséri a profi kerettörténet a három iskolai barátról, akinek sorsát felváltva mutatja be a szerző, és a könyv első negyede után – melynek során még csak célzásokat olvashatunk a közelgő iszonyatra – szinte minden fejezetben újabb és újabb részletekre derül fény a kegyetlenkedésekkel kapcsolatban […] Mindeközben megjelenik a kötet lapjain Petőfi, Arany, Szendrey Júlia, Vasvári, Wesselényi, Kossuth […] esendőségekkel, apró hiúságokkal, hibákkal, mindennapi életükkel; és természetesen megjelenik Bem József alakja is” – írta Nagy Koppány Zsolt a Magyar Nemzetben.

Gál Vilmos történész-muzeológus 1972-ben született Budapesten, 25 éve dolgozik a Nemzeti Múzeumban, ahol jelenleg a Modernkori Főosztály vezetője. A regényírás saját megfogalmazásában „csupán úri passzió” számára. A Latrok ideje negyedik, eddigi legsikeresebb munkája. 2013-ban jelent meg az első történelmi regénye, az Antantmisszió, amely az 1919 őszi román megszállás eseményeit dolgozta fel. 2018-ban jelent meg a Lengyel freskó című könyve, amely egy családtörténet keretei közé ágyazva a második világháború elején Magyarországra menekült lengyelekről szól. 2019-20-ban pedig megjelent kétkötetes regénye Báthory István erdélyi fejedelemről és lengyel királyról, amelyet 2022 májusában Nagybányán is bemutattunk.

Az 1848-49-es eseményekben körülbelül négyezer erdélyi román vesztette életét (a negyvenezres szám Andrei Șaguna akkori ortodox püspöktől ered, aki a császárnak küldött jelentésében szándékosan eltúlozta ezt a számot), miközben a magyar áldozatok száma tízezerre tehető, javarészt védtelen gyerekek, nők, idős emberek.

Gál Vilmos könyvének nagybányai bemutatójára 2023. október 6-án, pénteken 18.00 órai kezdettel kerül sor, a Teleki Magyar Házban. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Kulturális programjainkat a Communitas Alapítvány és az RMDSZ, valamint Nagybánya város Önkormányzata támogatja, a 31395/21.07.2023 számú támogatási szerződés keretében, a Teleki Társaság közreműködésével.

Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare