Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Festett mesék, avagy babaházak a Völgység-Hegyhát határáról

Festett mesék, avagy babaházak a Völgység-Hegyhát határáról

Nagyapa éppen unokáját ringatja, valaki vizet húz a kútból, a tisztaszobában templomba induláshoz öltözködik a fiatal lány. Parányi asztalokon pindurka vekni, pereckék, konyha falán apró üvegmosó, reszelő, szita, habverő, polcokon húsdaráló, mozsár, amott fésű, bicska, tejeskondér, hintaló, helyenként centis könyvek. A vagyonát elkártyázó részeges jegyző nappalijába gramofon dukál, asztalra a perec helyett elegáns fánk.

A kiállítás, amely az idei Főtér Fesztivál keretében nyílik a Teleki Magyar Házban, igazi csemegét kínál a látogatóknak. Megálmodója és megalkotója Ament Éva népi iparművész 30 éve foglalkozik bútorfestéssel és 20 éve készít babaházakat. Ez utóbbi igazi szenvedéllyé nőtte ki magát számára, gyermekkora meghatározó emlékeiből és helyszíneiből merítette hozzá az ihletet.

A kiállított házacskák 1:10 arányban mutatják be a Baranyai Hegyhát és a Tolnai Völgység vidékének parasztházbelsőit, a váraljai, hőgyészi, diósberényi házakat és azok belső tereit; a berendezési tárgyak között sok szép festett bútor is megtalálható.

Az eseményt a Teleki Magyar Ház szervezi, a Főtér Fesztivál Egyesület támogatásával. Megnyitó: 2023. szeptember 7., csütörtök, 17.30 óra. A kiállítás megnyitja Ament Éva, hegedűn közreműködik Balogh Áron.

Szeretettel várunk mindenkit egy szimbolikus utazásra térben és időben!

Kulturális programjainkat a Communitas Alapítvány és az RMDSZ, valamint Nagybánya város Önkormányzata támogatja, a 31395/21.07.2023 számú támogatási szerződés keretében, a Teleki Társaság közreműködésével.

Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare