Nagybánya, Thököly (Minerilor) utca 7. +4 0744 919 166 hétfőtől szombatig: 16-20 óra között

Hatvanegy iskolakezdő kisdiák

Hatvanegy iskolakezdő kisdiák

Az elmúlt héten, a Teleki Magyar Házban vehették át a Németh László Elméleti Líceum és a N. Iorga Általános Iskola kisdiákjai illetve szüleik a Rákóczi Szövetség iskolakezdő ösztöndíjait és a Szövetség, valamint az Iskoláinkért, gyermekeinkért Egyesület ajándékait. Markó Hajnal (a Rákóczi Szövetség nagybányai Célalapjának vezetője), valamint Várady Enikő (az Iskoláinkért, Gyermekeinkért Egyesület elnöke) ezen a héten kedden Domokoson, szerdán Monóban, és Szamosardón, csütörtökön pedig Szinérváralján és Koltón keresték fel ugyanebből a célból az ottani magyar tagozatos iskolákat. Külön öröm számunkra, hogy idén Domokoson, Magyarláposon, Szamosardón, Monón, Szinérváralján, Koltón, Felsőbányán, Kapnikbányán és Nagybányán a magyar óvodai csoportokba járó gyermeket is sikerült megajándékozni.

Nagybányán 147, a többi Gutinon inneni településen 141 óvodás jár magyar óvodába. Az iskolások száma az elmúlt évekre visszatekintve növekvő irányt mutat. A megye Gutinon inneni településein idén összesen 61 előkészítő osztályos gyermek kezdte meg magyar nyelven tanulmányait, s vehetett át most ösztöndíjat és ajándékcsomagot: a Németh László Líceumban 18-an, a N. Iorga Általános Iskolában 16-an, Monóban 4-en, Szamosardón 6-an, Koltón 9-en, Domokoson 5-en, Szinérváralján pedig 3-an. Felsőbányán és Magyarberkeszen idén nincs magyar tagozatos iskolakezdő gyermek. Ez Berkeszen sajnos azt is jelenti, hogy magyar óvoda hiányában idéntől gyakorlatilag megszűnt a magyar nyelvű oktatás, akárcsak korábban Égerháton, ahol az https://iskolakveszelyben.ro honlap 2014/15-ös adatsorában még 1-4 osztályos tagozatot találunk. Négy évvel korábban Magyarláposon is működött alsó tagozat, itt jelenleg óvoda működik magyar nyelven.

A Rákóczi Szövetség idén szeptemberben több mint 9000 magyarul tanuló külhoni iskolakezdő kisdiákot köszöntött ösztöndíjjal és iskolatáskával Kárpát-medencei hálózata segítségével. A Felvidéken mintegy 3600, Kárpátalján közel 2000, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – mintegy 220 településen, 2000 iskolakezdő gyermek családjainak, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adták át az anyaországi társadalom – közte több száz települési önkormányzat – magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját.

Köszönjük a Rákóczi Szövetség megerősítő támogatását!

Hozzászólás